evidenca pretokov med gosp. in podjetjem-enost knj

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
na22
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

evidenca pretokov med gosp. in podjetjem-enost knj

Odgovor Napisal/-a na22 »

Še danes ne štekam te evidece pretokov in mislim, da imam knjiženo vse na pol.Zdaj sem se odločila da počistim vse za nazaj.
Izdelujemo izključno izdelke po naročilu, zato poslujemo večinoma s fizičnimi osebami in posledično s tem z gotovino.
Ali moram vsak izdani račun takoj poknjižiti kot pretok iz podjetja v gospodinjstvo, če gotovine še isti dan ne položim na TRR?
Za določene storitve za s.p. (komunala, telefon...) imamo odprt trajnik iz osebnega (ne poslovnega) računa.Kaj se zgodi, ko se izvedejo ta plačila? Ali je to pretok iz gospod. v podjetje?
Hvala za morebitne odgovore.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Tudi mene je to zelo begalo zato delam tako kot sem izvedela iz foruma. Vse pretoke in odtoke ki so gotovinski ali plačani iz osebnega računa upoštevam kot gospodinjske in knjižim na 920.

Me pa še nekaj zanima. Kam ste preknjižili saldo 31.12.2002 iz konta 903 v letu 2003 ?

Lidija
na22
Začetnik
Začetnik

Lidija,
zahvaljujem se za trud, vendar mi odgovor ne pomaga, saj vodim enostavno knjigovodstvo.
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Vse kar ne gre preko poslovnega računa, gre v evidenci preko gospodinjstva.
Torej, dnevni iztržek-pretok v gospodinjstvo, polog na račun-pretok iz gospodinjstva, plačilo iz osebnega računa-pretok iz gospodinjstva.

Upam da je bolj razumljivo.

Lp
N
na22
Začetnik
Začetnik

Nataša,
hvala za pojasnilo.Če prav razumem imam še najmanj dela, če čimveč poslujemo preko TRR.
LP
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Dobro si bi bilo prebrati pravilnik o poslovanju z gotovino, tudi pri enostavcih ni tako enostavno kot se zdi. Vse iztržke (če nimate blokiranega TRR) je potrebno 1 x mesečno nakazati na TRR, če ne, je potrebno delati pobot z banko-iztržki-poraba gospodinjstvo ali za potrebe poslovanja in to je potrebno tudi posebej voditi. Napravite si tabelo-ki je lepo opisana v obrtniku 2/04-kjer bo točno vidno, kako ste poslovali z gotovino. Potrebno bi bilo strogo ločiti-poslovanje podjetja-dvig za gospodinjstvo, poraba iz gospodinjstva za potrebe podjetja, zato je potrebno vse račune poravnati preko TRR, ne pa z gotovino. Jaz osebno plačujem vse preko TRR, razen majhnih zneskov-poštnine, takse itd. Pri pregledu bo inšpektor zahteval ta pregled, kljub temu, če ste enostavec. Dvostavci pač vodimo preko konta 920, tako da je za nas lažje, nam ni potrebno delati tabel, za enostavce pa to moram delati.Toliko in LP

diana
natasa2
Računovodja
Računovodja

Čim več poslovanja preko TRR, čim manj dvigov in pologov pa kar gre. Račune do 25.000 lahko plačujete kakor hočete, večje nujno iz računa. Če se evidenca vodi redno (beri 1x mesečno) še ni takšnega problema, konec leta pa je veliko dela. Hitro kaj izpustiš.

Pa veliko potrpljenja in soliden računalniški program za tabele.

Lp
Nataša
na22
Začetnik
Začetnik

Še eno vprašanje imam.
Ali zavezanec za DDV v evidenco pretokov knjiži neto ali bruto zneske?Meni se zdi vseeno bolj logično bruto.
natasa2
Računovodja
Računovodja

Bruto, ker gre za denarni tok, tako kot npr. terjatve.

Lp
Nataša
Odgovori