SPOŠTOVANI FORUMOVCI!
Zopet bom nekoga malo positnarila...
Odpisali smo nekaj terjatev,ki ne bodo nikoli plačane in ker nismo
naredili vsega kot "dobri gospodarji" smo jih dali kar na davčno nepriznane odhodke oz.na kt.7401 .
Sedaj me zanima ali jih kar izpustimo iz napovedi ???
Če ne -pod katero postavko sodijo v POSLOVNI IZID ter kje
jih upoštevamo v DAVČNEM OBRAČUNU (postavka)?
Iskreno se zahvaljujem tistemu ,ki mi bo pomagal!
LP!
ODPISANE TERJATVE-NUJNO
Moderator: Mirko Zbačnik
Odis terjatev sodi na konto 721 - Prevrednotovalni poslovni odhodki obratnih sredstev. V Izkazu poslovnega izida izkažemo v zaporedni številki 7. Odpisi vrednosti b.) Prevrednotovalni poslovni dohodki pri obratnih sredstvih. V Obračunu davka od dohodkov pravnih oseb pa popravite odhodke na raven davčno priznanih pod zaporedno 6.7.
Pozdrav.
Pozdrav.
Pollon-zares hvala .Ravno na forumu sem zasledila,da se to knjiži nekam
na analitični konto 740... .Če mi torej še malo pomagate ali potem
saldo moram prenesti na 721? Kar se pa tiče davčnega obračuna,kaj potem to sodi pod NEPRIZNANE ODHODKE ZA POKRIVANJE IZGUB IZ
PRETEKLIH LET ?
Če je temu tako,potem bom to pač naredila.Še enkrat hvala in kaj menite???
na analitični konto 740... .Če mi torej še malo pomagate ali potem
saldo moram prenesti na 721? Kar se pa tiče davčnega obračuna,kaj potem to sodi pod NEPRIZNANE ODHODKE ZA POKRIVANJE IZGUB IZ
PRETEKLIH LET ?
Če je temu tako,potem bom to pač naredila.Še enkrat hvala in kaj menite???
EVA
Najprej stornirajte napačno knjižene odpise terjatev ( storno v breme na kontu 74 in knjižba na kontu 721). Nato sestavite obračun davka od dobička. Pod zaporedno 6.12 Nepriznani odhodki za pokrivanje izgub iz preteklih let, zakon ne priznava izrednih odhodkov iz izkaza poslovnega izda - v vašem primeru tega ni, saj izgubo pokrivate v času izdelave bilance stanja. Imate pa možnost, da pokrivate davčno izgubo od leta 2000 dalje v zaporedni 15.2 - Pokrivanje izgube.
Pozdrav.
Pozdrav.
Obrazec Obračun davka od dohodkov pravnih oseb pod zaporedno 6.12- Nepriznani odhodki za pokrivanje izgub iz preteklih let, se nanaša na izredne odhodke iz izkaza poslovega izida. Če sem vas prav razumela, teh odhodkov v izkazu nimate izkazanih, zato tudi v davčni obrazec nič ne vpište. Vpišete samo odhodke za odpisane terjatve pod zaporedno 6.7, ki niso davčno prizani. Pod zaporedno 6.17 - Neprizani odhodki za davke, vpišete znesek neprizanih odhodkov za davke. Svetujem vam, da si preberete Pravilnik o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb, saj navajate neustrezne zaporedne številke.
Pozdrav.
Pozdrav.