ODPIS DOLGA ZARADI SMRTI USTANOVITELJICE

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

ODPIS DOLGA ZARADI SMRTI USTANOVITELJICE

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ustanoviteljica in edina lastnica firme je umrla. Firmo bo sedaj podedoval njen mož, ki je bil do sedaj zastopnik firme - namestnik direktorice. Lastnica firme je v letu 2003 vzela kredit od firme v znesku 2.000.000 SIT. Ali lahko novi lastnik firme odpiše ta dolg? Kaj svetujete?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

S podedovanim premoženjem preidejo na dediča tudi vsa bremena. Pomeni, če je mož podedoval podjetje ali drugo premoženje, je nase prevzel tudi dolgove žene, zato tudi ni razloga za odpis terjatve. Sestavni del sklepa po zapuščinski razpravi je delitev premoženja med dediče ter hkrati tudi delitev dolgov. LP
tisdno
Računovodja
Računovodja

Slovan vse, kar se tiče dedovanja,mi je jasno, vem da podeduješ vse in + in -, vem kakšen je sklep o dedovanju.

Vseeno me pa zanima ali je možno, da se ta dolg odpiše kasneje. Zanima me "računovodsko" ali je možno in ali bi kdo od vas to naredil ter na kakšen način.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Samo računovodsko tega vprašanja ne bova mogle rešiti, saj se po zakonu o dohodnini odpis dolga imetniku deleža ali njegovemu družinskemu članu šteje kot nadomestilo, ki ga prejme in ne predstavlja zmanjšanja njegovega deleža, in JE OBDAVČENO KOT DIVIDENDA po stopnji 20%. (enako se obravnava če vsako leto ne odplača vsaj 20% dolga). Davek dokončen.

S stališča zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pa se odpis take terjatve smatra kot davčno nepriznan odhodek, kar v končni fazi pomeni, da plačamo od zneska tudi davek po stopnji 25%.

Kakorkoli gledava je sam odpis skupaj obdavčen: 45%-no., zdaj pa je od vsakega posameznika odvisno kaj bo naredil.
In če podjetje ne odpiše terjatve in ima večji poslovni dobiček ter ga izplača lastniku, ki nato poravna kredit je zbir davkov povsem enak (25% davka iz dobička iz večje osnove in 20% davek od izplačanega deleža v dobičku).

Moje razmišljanje sem ti napisala , kakšno pa je zdaj tvoje?
tisdno
Računovodja
Računovodja

No takšen odgovor sem želela, najlepša hvala Slovan.
Odgovori