kako zapreti s.p.???

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matej_
Novinec
Novinec

kako zapreti s.p.???

Odgovor Napisal/-a matej_ »

Pozdravljeni.
prišel sem do situacije kot ima oče odprt s.p. pri njemu so zaposleni 4 delavci, v lasti ima 2 službena vozila in 2 delovna stroja. ker se je zdravstveno stanje izkazalo za katastrofalno, ne vemo koliko časa bo še živel, me zanima kot sina, kaj narediti da se zapre s.p.?
ima za odplačati še nekaj dolga, vendar to bi še nekak šlo, kako je z odpravninami delavcev? koliko časa pred zaprtjem je potrebno obvestiti poslovne partnerje? ker sem prebral da 3 mesece, vendar ker je to izredni primer želimo iz zaprtja izvleči največ kar lahko, da nam kapital, ki ga sedaj imamo ne izkopni.
prosim vas da mi čimprej odgovorite ker trenutno res ne vemo kaj naredit, nebi pa rad naredil še večjih "pufov".

najlepša hvala
jinx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jinx »

Pozdravljen,

zaprtje s.p., prenos ali v gospodinjstvo ali kam drugam je od s.p.-ja do s.p.-ja različno.
Glede odpravnin delavcem morate upoštevati Zakon o delovnih razmerjih.
Za odjavo s.p.-ja je minimalni rok za vložitev zahteve za izbris (na Ajpes - lahko preko VEM točk) 15 dni. Poslovne partnerje je seveda dobro, da obvestite pred tem rokom, 3 mesece je kar smiselna doba, a če ne gre prej, pač ne gre.
Kar se osnovnih sredstev tiče, kar je pridobljeno "iz s.p.-ja", je ob prenosu v gospodinjstvo zavezano plačilu DDV (razlika med tržno in knjigovodsko vrednostjo) in dohodnini. Če so bila OS vnešena v s.p. "iz gospodinjstva" pa so oproščena davkov. Glede tega glejte 38.člen Zakona o dohodnini.
Vsekakor priporočam posvetovanje s kakšnim davčnim svetovalcem oz. če je oče s.p. ima pravico do svetovanja na OZS.

LP
Odgovori