Pozdravljeni,
Sem s.p. in vodim enostavno knjigovodstvo. Pravkar sem začel (prvič) sestavljati bilanco stanja, pa mi nekaj stvari ni čisto jasnih in prosim za pomoč.
I.SREDSTVA
1,2. Opredmetena in neopredmetena OS
Se vpisuje nabavna ali popravljena, oziroma neodpisana vrednost?
9. Dobroimetja pri bankah, čeki in gotovina
Ker ne poslujem z gotovino, sem tu vpisal stanje na TRR na dan 31.12.2005. Je to pravilno?
Nekateri izdani računi za leto 2005 so bili plačani po 31.12.2005. Ali jih je potrebno v bilanci navesti kot terjatve, saj se bilanca dela glede na stanje 31.12.2005?
Opazil sem, da se v razpredelnico (AJPES) vpisujejo zaokrožene vrednosti, ali enako velja tudi za obrazce, ki jih pošljem na DURS?
Hvala za odgovore.
Bilanca stanja – nekaj vprašanj
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Dirty_Harry
- Začetnik

-
Dirty_Harry
- Začetnik

Enostavno s.p.
Pozabili ste neplačane prejete račune (tu so tudi prispevki za december, ki se poravnajo v januarju,...).
Obveznosti na lastniškem računu pa dobite tako, da:
izračunate razliko med sredstvi in vsemi obveznostmi do virov sredstev in ga vpišete.
Citat ooz:
To je tudi edini podatek, ki ga ne zavedemo v popisne liste - inventuro in ga tudi nimamo knjiženega v poslovnih knjigah, če jih vodimo po sistemu enostavnega knjigovodstva. Tudi tisti, ki vodijo poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, v popisnih listih - inventuri tega podatka nimajo; dobijo ga kot kreditni saldo konta 903.
Obveznosti na lastniškem računu pa dobite tako, da:
izračunate razliko med sredstvi in vsemi obveznostmi do virov sredstev in ga vpišete.
Citat ooz:
To je tudi edini podatek, ki ga ne zavedemo v popisne liste - inventuro in ga tudi nimamo knjiženega v poslovnih knjigah, če jih vodimo po sistemu enostavnega knjigovodstva. Tudi tisti, ki vodijo poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, v popisnih listih - inventuri tega podatka nimajo; dobijo ga kot kreditni saldo konta 903.