Če sem si prav razlagal:
OLAJŠAVE ZA RAZLIČNE NAMENE
Pod olajšave B:
Za stanovanjsko hišo odplačujem kredit od leta 2003 in sem lastnik le te, torej lahko koristim olajšavo v višini 2% letne davčne osnove. V obrazec vpišem višino plačanih obresti glavnice v letu 2005?
Pod olajšave C:
Nimam kaj uveljavlajti, ker sem lastnik stanovanjske hiše? (Odpade olajšava za odplačilo kredita?)
In še vprašanje: Ali lahko kot olajšavo uveljavljam prispevek za izgranjo lokalnega javnega vodovoda in če ga lahko kam ga naj vpišem?
Vnaprej hvala za odgovore
lp,
Olajšave za različne namene - dohodnina 2005
Moderator: Mirko Zbačnik
Pravzaprav imate več možnosti, če je kredit pridobljen za nakup hiše, s katerim ste reševali svoj stanovanjski problem in se obvestilo banke o višini odplačil glasi na vaše ime (lastnika hiše):
a) vpis glavnice kredita med 2% olajšave za različne namene pod A4 ter
vpis obresti za to posojilo pod B1 z dodatno 2% olajšavo.
ali
b) vpis celotne anuitete pod C 2.: vendar le za obdobje 15 let, računano od dneva pridobitve kredita za nakup stanovanjske hiše za rešitev stanovanjskega problema - olašava je 4% davčne osnove. V tem primeru ne koristite olajšave pod A4 in B1.
Če pa je kredit najet za vzdrževanje, adaptacijo stanovanjske hiše pa je odplačevanje kredita vključeno med A5= plačila za vzdrževanje.
Lepo pozdravljeni!
a) vpis glavnice kredita med 2% olajšave za različne namene pod A4 ter
vpis obresti za to posojilo pod B1 z dodatno 2% olajšavo.
ali
b) vpis celotne anuitete pod C 2.: vendar le za obdobje 15 let, računano od dneva pridobitve kredita za nakup stanovanjske hiše za rešitev stanovanjskega problema - olašava je 4% davčne osnove. V tem primeru ne koristite olajšave pod A4 in B1.
Če pa je kredit najet za vzdrževanje, adaptacijo stanovanjske hiše pa je odplačevanje kredita vključeno med A5= plačila za vzdrževanje.
Lepo pozdravljeni!