DOHODNINA - POKOJNINA IN OBRESTI

Moderator: Mirko Zbačnik

tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

DOHODNINA - POKOJNINA IN OBRESTI

Odgovor Napisal/-a tisdno »

No zdej je pa tud meni odpovedalo, ko sem že mislila, da mi je vse jasno, sem se čisto zmedla in bolj brskam, bolj imam glavo prazno.

Oseba je prejela v letu 2005 samo pokojnino, se reče Zavod je glavni izplačevalec. Ker med letom ni plačevala akontacije, ji ne bi bilo potrebno oddati dohodnine,

Sedaj pa je od banke prejela obvestilo, da je v letu 2005 prejela 1.705,00 SIT obresti. Ali je sedaj dolžna izpolniti dohodninsko napoved. In če je, potem me zanima, ali vpiše samo te obresti, ali tudi pokojnino.

Hvala za pomoč.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Naj te ne zmede vse skupaj.
Odda dohodninsko napoved, vanjo vpiše vse obdavčljive dohodke: pokojnino v višini in pod oznako iz sporočila ZPIZ-a in obresti v višini in pod oznako, ki jo je prejela od banke.

LP
igi
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a igi »

no pa še mene nekaj zanima:

1. upokojenec, ki mu je edini vir (mala) pokojnina je prodal delnice pridobljene iz certifikatov pred x leti. A mora oddati napoved?

2. upokojenka, ki ji je edini vir (zares mala) pokojnina je dobila obvestilo o katasterskem dohodku za 800 SIT! A mora oddati napoved?

HVALA

Igor
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

1. delnice iz lastninskega preoblikovanja podjetij (prva prodaja) niso obdavčene, zato upokojenec ne oddaja napovedi;
2. na žalost upokojenka pa mora oddati napoved zaradi tistih "piškavih" 800 SIT katasterskega dohodka. Tudi moja mama, ki ima poleg pokojnine od katere ni plačevala akontacije dohodnine, "še" 560 SIT - katasterskega dohodka, ki se nanaša na zelenjavni vrt. Ironija.

Lep pozdrav!
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Je to žalostno ja, od sosede hčera ima pokojnino po očetu, pa je dobila 777 SIT obresti in mora oddati dohodnino, pa še obrazec mora kupiti!
diana
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DOHODNINA-OBRAZEC

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Obrazca ji ni treba kupiti. Pokliče naj na davčno in ji ga bodo poslali.

Lp
Mateja
igi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a igi »

imam pa še eno podvprašanje:

torej upokojenec ima nekaj malega katasterskega dohodka. Na povzetku obračuna pokojnine pa so pri prispevkih in akontacijah ničle.

V napoved se vnese samo katasterski dohodek ali se vpiše tudi pokojnina?

hvala
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Jaz lepo izpolnim obrazec za pokojnino in obresti /kot sem zgoraj opisala/, DURS pa jih je vrnil, češ da hčeri ni potrebno oddati obrazca /delala sem za sosedo/. Saj ne veš kaj je res in kaj ne? :sjezen:
diana
igi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a igi »

pa si vpisala tudi pokojnino? ker če vpišem pokojnino mi izračun prikaže ful doplačilo, kar pa ni OK!
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Še eno vprašanje. Če si šel v letu 2005 v pokoj, potem imaš dva dohodka za to leto, se reče osebni dohodek in pokojnino. Ali moraš v napoved vnesti tudi pokojnino (med letom ni bila odvedena akontacija)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Vpišeta se oba dohodka pod prvo rubriko, potem pa pokojnina, saj sta bila v letu izplačana dohodka iz dveh različnih virov.
igi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a igi »

jst še vedno ostajam pri enem vprašanju:

torej upokojenec ima nekaj malega katasterskega dohodka. Na povzetku obračuna pokojnine pa so pri prispevkih in akontacijah ničle.

V napoved se vnese samo katasterski dohodek ali se vpiše tudi pokojnina?

Ker če vpišem pokojnino mi izračun prikaže ful doplačilo, kar pa ni OK!

Hvala
Odgovori