Zdravo,
Zanima me, kaj vse lahko prijavim pod odhodke, da bom imel čim manj dobička. Nabava materiala in blaga imam urejeno, a potne stroške lahko nabijem v neskončnost? Kako je z regresom za malico? A s.p. si lahko da sam sebi plačo?
Sp imam šele pol leta, o davkih & co. nimam pojma, zato je malo več vprašanj.
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
S.P. in davčna napoved
Moderator: Mirko Zbačnik
Potnih stroškov prikažite toliko, kolikor ste sestavili potnih nalogov in kolikor poti boste lahko zagovarjali v primeru pregleda knjig. Prehrano obračunajte glede na delovne dneve. Če obračunavate dnevnice, za tisti dan, ko je bila izplačana, prehrana ne pripada. S.p. nima plače, pač pa so strošek prispevki za socialno varnost, ki jih obračunavate in plačujete vsak mesec, tudi decembrski, čeprav so plačani v januarju. Vse, kar na koncu ostane (podjetnikov dohodek), je pravzaprav vaša plača, zato ne gre pretiravati s stroški, če želite mir.
Pamps prosim za pojasnilo v zvezi z dnevnicami. Storitvena obrt - popravilo plinskih naprav na terenu, ali si lahko mož, ki ima to obrt, obrčuna dnevnice za vsak dan, ko gre na teren (seveda potem ni 1.300 za prehrano), ali si jih ne sme? Včasih je na terenu tudi do 15 ur, pa ne vem, če mu lahko obračunam dnevnico ali samo 1.300 in 165 sit za vsako uro nad 8 ur, če je na terenu več kot 10 ur.
Prosim in hvala
LP Saša
Prosim in hvala
LP Saša
Za delo na terenu so zadeve malo drugačne. Če se vsakodnevno vrača domov, z dnevnicami ne bo šlo. Obračunajte pa vsaj maksimalno prehrano. Predlagam, da preberete še uredbo: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=574
Hvala Pamps za odgovore.
Še nekaj me zanima: Kako si obračunam hrano, če delam 31 dni na mesec? Je to 31 x 723 SIT = 22.413,00 SIT, kot piše v Uradnem listu RS 3/2006 ? Ali gre to po višini 10% povprečne mesečne plače v gospodarstvu RS za pretekle 3 mesece, se pravi za december 2005 27.896,40 SIT? Razlika je 5.000 SIT ???
Še nekaj me zanima: Kako si obračunam hrano, če delam 31 dni na mesec? Je to 31 x 723 SIT = 22.413,00 SIT, kot piše v Uradnem listu RS 3/2006 ? Ali gre to po višini 10% povprečne mesečne plače v gospodarstvu RS za pretekle 3 mesece, se pravi za december 2005 27.896,40 SIT? Razlika je 5.000 SIT ???
Odgovora ne vem. Tudi jaz delam vse dni v mesecu, najmanj 12 ur dnevno, a prehrano si obračunam po številu delovnih dni x 1300 sit dnevno, saj sem prijavljena za 40 ur tedensko. Če bi bila s.p. (pa nisem), bi vsak mesec oddajala obračun prisp.za soc.varn.zasebnika in na obrazcu je tudi podatek o številu ur, za katere se plačujejo prispevki. Jaz bi se držala tega podatka.