Bilanca stanja

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
veda
Začetnik
Začetnik

Bilanca stanja

Odgovor Napisal/-a veda »

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj v zvezi z BS. Najprej kako se izračuna preneseni čisti dobiček iz preteklih let. Potem pa me zanima ali je skupni kapital seštevek sledečih postav:

osnovni kapital+rezerve+preneseni čisti dobiček preteklih let+dobiček +tekočega leta+revalorizacijske rezerve

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Preneseni dobiček iz preteklih let ne izračunate, ampak ga vodite na kontu 930. Če 1.1.2005 dobička iz leta 2004 še niste prenesla iz kto.932 na 930, to naredite pred zaključkom leta 2005, ker boste konec leta 2005 na kto. 932 izkazovali le ostanek tekočega dobička.

Kar pa se tiče bilance stanja: kapital je seštevek teh pozicij, sicer pa vas obrazec tako ali tako vodi, kaj seštejete in kaj vpisujete iz svoje bruto bilance. Vsekakor pa se kontrolirajte.
Ko pa boste oddajala na straneh AJPES-a, imate tudi kontrolo vnešenih podatkov.

Lp
veda
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a veda »

Jaz to potrebujem za šolski primer, za katere si pa tako lahko mislite kakšni so :?
Preneseni dobiček izračunam tako, da seštejem preneseni dobiček iz prejšnjega leta in tekoči dobiček prejšnjega leta?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Ja, na dobičku tekočega leta imate samo dobiček leta, ki ga računate.
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

RE:bilanca stanja

Odgovor Napisal/-a diana »

Kako pa zgleda otvoritvena bilanca za s.p. dvostavno-ali se drugače dobiček leta tudi prenaša na kakšen konto 9. Ma sem sedaj že sama vse pomešala, zato prosim za pomoč!
diana
Odgovori