Uvoz blaga in potem prodaja v Sloveniji-postopek?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nejc1
Novinec
Novinec

Uvoz blaga in potem prodaja v Sloveniji-postopek?

Odgovor Napisal/-a nejc1 »

Pozdravljeni, mogoče to ni pravi prostor za vprašanje, pa vendar.... zadeva je sledeča, s kolegom, katerega oče ima registrirano podjetje, nameravava začeti
nov "biznis". In sicer se nama je ponudila lepa priložnost za uvoz specifičnih računalniških komponent iz
ZDA. Ker pa sva oba bolj "zelena" na tem področju, bi potreboval nekaj informacij.:)
Kar se tiče dajatev, vem da je treba ob nakupu blaga izven EU ob uvozu plačati 20%ddv in eventuelno še carino,
ki pa je v mojem primeru ni. Do tukaj vse lepo in prav ali se pač motim?, obstajajo mogoče še kakšne druge dajatve oz stroški
(roba bi se pošiljala po DHLu)
Sedaj pa pridemo do zadeve, ki nama ni najbolj jasna, začetnika pač
In sicer gre za to, kako določiti ceno in koliko bo še potrebno plačati državi ob prodaji izdelka, ter posledično, kako izračunati čisti dobiček
na enoto produkta. Sam sem mnenja da gre ta zadeva po sledečem ključu:

-recimo da je nabavna cena izdelka (str. transporta+cena prodajalca) 100 sit
-DDV, ki ga podjetje plača državi ob uvozu blaga posledično znaša 20sit
-prodajna cena (naša nabana cena+marža) =160 sit
-malo prodajna cena MPC= PC+ddv=160+32= 192 sit
Iz tega sledi, da mora podjetje ob poračunu DDV-ja doplačati v tem primeru še 12 sit (razlika med DDVjem
ob uvozu in DDVjem ob prodaji izdelka).

Iz zgoraj navedenega primera sledi, da je zaslužek na enoto:MPC-nabavna cena-vztopni DDV-poračun DDv-ja
192-100-20-12=60 SIT
Je ta procedura in moj izračun pravilen ali sem mogoče "ustrelil kozla". Lepo prosim nekoga, ki ima izkušnje, z nabavo blaga v tujini in nadaljno prodajo v Sloveniji, da mi razsvetli obzorja, v naprej se najlepše zahvaljujem!
Odgovori