Drustvo, nepridobitna dejavnost in davek od dobicka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
filozof
Novinec
Novinec

Drustvo, nepridobitna dejavnost in davek od dobicka

Odgovor Napisal/-a filozof »

Nase drustvo se izkljucno ukvarja z nepridobitno dejavnostjo (izdajanje revije in organizacija predavanj). Vid dohodkov so subvencije ministrstev in clanarina. Vsi dohodki so vezani na neprid. dejavnost (tisk, ...) in denar v celoti namensko porabljen glede na projekt. Ali moramo prav tako oddati napoved za davek od dohodkov pravnih oseb, ali je zadostovala oddaja bilance stanja in izkaz poslovnega izzda na AJPES? Vnaprej najlepsa hvala za pomoc in nasvete!
Borut V.
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Borut V. »

Tudi jaz sem zastopnik enega društva in sem se na ta forum prijavil ravno zaradi tega. Društvo imamo še le nekaj mesecev, zato se s temi zadevami srečujemo prvič. :)

Včeraj sem se oglasil na davčni upravi in sem dobil pojasnilo, da moramo oddati obrazec "Obračun davka od dohodkov pravnih oseb", katerega sem že kupil (v knjigarni za 490sit).

Prilagam pa tudi scan dokumenta, kjer podrobno piše kaj je temu obrazcu še potrebno priložiti. Rok za oddajo pa je do 31.marca.
Slika

Upam, da se bo na tem forumu oglasilo dovolj strokovnjakov in predstavnikov društev, da si bomo znali pomagati z nasveti, kaj in kako je treba izpolnjevati.

V našem primeru ima društvo zgolj prihodek iz članarine in pozitivne obresti na TRR, izdatki pa so bili namenjeni nakupu članskega gradiva, piknikom, itd. ... torej nič zapletenih poslov in transakcij.
Misibor
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

mi smo

Odgovor Napisal/-a Misibor »

delali na sledeč način

1.)do 28. feb smo oddali BS in BU na AJPES;
2.)prenesli smo program davek od dohodkov pravnih oseb
http://www.gov.si/durs/other/Setup_Wdobicek2005.exe
3.) vnesli podatke, naredili obračun ter ga natisnili
4.) na davčno smo ta natisnjeni obračun poslali in kot prilogo priložili BS in BU, ki smo pa natisnili z strani AJPES-a
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Najprej razčistimo naslednje: če društvo izdaja revije, ter jih brezplačno deli in organizira predavanja za katera ne zahteva plačila, potem res lahko rečete, da se ukvarjate z nepridobitno dejavnostjo.

Če pa revije prodajate in za predavanja prejemate plačila, pa morate imeti tudi izdane račune. V tistem trenutku, pa se že ukvarjate s pridobitno dejavnostjo.

Če se ukvarjate s nepridobitno in pridobitno dejavnostjo, morate oddati bilanco na AJPES do 28.2. in obračun davka na dobiček do 31.3. na DURS.

Če pa se ukvarjate izključno z nepridobitno dejavnostjo pa isto na AJPES, na DURS pa samo izjavo, da se ukvarjate z nepridobitno dejavnostjo, kateri mislim, da je potrebno priložiti prazen davčni obrazec in bilanco, ki ste jo poslali na AJPES. Za priloge sicer nisem 100 %, lahko pa preverite pri vašem referentu na DURS.
slava
stunt48a
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a stunt48a »

Na AJPES so društva morala vložitii do 28/02/2006
-Bilanci stanja
-Izkaz poslovnega izida

Na davčno izpostavo pa morajo društva do 31/03/2006 vložiti

-Obračun davka od dohodkov pravnih oseb
-Podatki iz bilance stanja
-Podatki iz izkaza poslovnega izida
-Izjavo, da se na podlagi 9.člena ZDDPO-1 društvo ne ukvarja z pridobitno dejavnostjo

V obračunu davka od dohodkov pravnih oseb društvo ki se ne ukvarja z pridobitno dejavnostjo vpiše prihodke v rubriko 2.1 Izvzem prihodkov od nepridobitne dejavnosti, odhodke pa v rubriko 6.1 Izvzem odhodkov od nepridobitne dejavnosti.
Bilanco stanja in izkaz poslovnega izida predložite isti kot ste ga oddali na AJPES, z njihove spletne strani si ga lahko tudi natisnete. Izjavo pa napišete na papir in jo podpišete.
filozof
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a filozof »

Pri izdajanju znanstvene revije zaračunavamo naročnino (članarina društva) (v višini pokritja stroškov kuvert in razpošiljanja revije), tako da majhen del prihodka potemtakem res odpade na - če sem prav razumel - pridobitno dejavnost???
Borut V.
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Borut V. »

@stunt48, najlepša hvala. S tem si meni pomagal in mi povedal skoraj vse, kar rabim.

Samo ena malenkost me še zanima: Se prihodek od pozitivnih obresti na TRR tudi vpiše skupaj s članarino v rubriko 2.1? Seštevek obresti pa je manj kot 100sit. Vse naše dejavnosti so nepridobitne.
stunt48a
Začetnik
Začetnik

Obračun davka od dohodkov pravnih oseb je sestavljen na podlagi podatkov iz izkaza poslovnega izida društva to pomeni, da so obresti zajete v rubriki 2.1 obrazca.

LP
fallenangel
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a fallenangel »

Imam še dve vprašanji na to temo...

pridhodke se vpiše izključno pod 2.1? postavka 1 ostane prazna?

in pa še vpiše se 20% davek ane?

hvala že vnaprej...
stunt48a
Začetnik
Začetnik

V rubriko 1. vpišeš prihodke iz izkaza poslovnega izida
v rubriko 2.1 vpišeš izvzem prihodkov od nepridobitne dejavnosti, torej isti znesek kot je v rubriki 1. če se društvo ne ukvarja z pridobitno dejavnostjo.
v rubriko 2. vpišeš seštevek 2.1 do 2.7 toprej spet isti znesek
rubrika 4. DAVČNO PRIZNANI PRIHODKI JE TAKO 0

Isto velja za odhodke v njihovih postavkah

V rubriko 17 vpišeš 25% davka
nokia6310
Novinec
Novinec
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a nokia6310 »

Pozdravljeni!
Mene pa zanima nekaj:
Na ime neprofitne organizacije, ki se izključno ukvarja z neprofitno dejavnostjo smo kupili računalnikk po komponentah zanima me kakšen je postopek pri vračilu davka če je to možno in na koga oziroma kam naj bi se obrnil, da bimi povedal kako naprej?
Seveda smo kod pravna oseba registrirani in imamo svojo davčno številko oproščeni pa smo oddaje napovedi dohodnine, pa me zanima, če je kakšna možnost, da bi dobili povrnjen davek za nakup računalnika?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
O obrazcih pa o tem, pa nažalost nimam pojma.
Hvala vsem za odgovore.
Odgovori