Bolniški listi
Moderator: Mirko Zbačnik
Bolniški listi
Ali mi lahko nekdo odgovori kako je urejena zadeva z bolniškimi listi? Do katerega datuma jih je potrebno izročiti delodajalcu? Zgodila se je namreč zadeva, da je zdravnik v manjšem kraju šel na dopust in ta zdravnik, ki ga nadomešča bolniškega lista noče izdati, čeprav je bolniška bila že zaključena in bi ga on moral le še izpisati na list papirja. Delodajalec je sedaj rekel, da gre to za neupravičeno odsotnost od dela in ni izplačal niti za dopust, ki je le tej bolniški sledil.
Lepo prosim, če mi lahko kdo odgovori, kako bi se dalo to zadevo urediti.
Že vnaprej se lepo zahvaljujem!!!!
Lepo prosim, če mi lahko kdo odgovori, kako bi se dalo to zadevo urediti.
Že vnaprej se lepo zahvaljujem!!!!
Menim, da gre tu za tvojo VELIKO napako. Če je bila bolniška odprta, torej , ko si prišel na pregled in je zdravnik ugotovil, da si zdrav in da greš lahko na delo bi takrat moral dvigniti tudi bolniški list. Tudi zdravnik ki nadomešča mora izdati bolniški list, zato ne vem kaj je v resnici v ozadju tvojega bolniškega staleža
Obračun dopusta ne bi smel biti problem. Saj ga verjetno niste koristili brez vednosti in odobritve delodajalca?
Kar se tiče bolniškega lista, se strinjam z jance23. Ko zdravnik ugotovi, da stalež ni več potreben, zaključi bolniško, vi prejmete bolniški list in ga naslednji delovni dan lahko oddate v službi. Vsekakor pa mora delodajalec bolniški list imeti najkasneje ob obračunu plač oziroma nadomestil plač, da lahko pravilno obračuna vašo odsotnost.
Kar se tiče bolniškega lista, se strinjam z jance23. Ko zdravnik ugotovi, da stalež ni več potreben, zaključi bolniško, vi prejmete bolniški list in ga naslednji delovni dan lahko oddate v službi. Vsekakor pa mora delodajalec bolniški list imeti najkasneje ob obračunu plač oziroma nadomestil plač, da lahko pravilno obračuna vašo odsotnost.
Ja seveda je delodajalec odobril zatem še teden dni dopusta, vendar je sedaj
meni nič tebi nič ko ni prejel bolniškega lista rekel, da je bila to neupravičena odsotnost od dela in ostal sem brez plače. Naj pojasnim le še to, da je tako ali tako delodajalec imel plan odpustiti ves kader in sem samo še jaz ostal in seveda sem mu sedaj po svoji veliki neumnosti dal tudi "razlog". Prav zato, bi rad zvedel kakšen je zakon glede oddajanja bolniških listov, ker svojega denarja mu ne mislim kar tako pustiti. Zares upam, da mi bo lahko kdo pomagal!
meni nič tebi nič ko ni prejel bolniškega lista rekel, da je bila to neupravičena odsotnost od dela in ostal sem brez plače. Naj pojasnim le še to, da je tako ali tako delodajalec imel plan odpustiti ves kader in sem samo še jaz ostal in seveda sem mu sedaj po svoji veliki neumnosti dal tudi "razlog". Prav zato, bi rad zvedel kakšen je zakon glede oddajanja bolniških listov, ker svojega denarja mu ne mislim kar tako pustiti. Zares upam, da mi bo lahko kdo pomagal!
diana, kot sam razumel ni nujno, da bo obdržal službo.
Vsekakor jaz predlagam, da pridobite bolniški list. Pač ga boste prinesli z zamudo in bo to pomenilo poračunavanje za nazaj.
Ni pa mi jasno zakaj bi bil teden dni dopusta sporen. Razumel bi, da brez bolniškega lista bolniško obravnavajo kot neupravičeno odsotnost.
Vsekakor jaz predlagam, da pridobite bolniški list. Pač ga boste prinesli z zamudo in bo to pomenilo poračunavanje za nazaj.
Ni pa mi jasno zakaj bi bil teden dni dopusta sporen. Razumel bi, da brez bolniškega lista bolniško obravnavajo kot neupravičeno odsotnost.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Službe nisem obdržal in se niti ne mislim vrniti, ker je lastnik nek tujec, ki je mnenja, da za njega naši zakoni ne veljajo in samovoljno odloča o vseh zadevah ne glede na naše zakone. Rad bi samo tisti del plače, ki mi pripada od bolniške in za teden dni dopusta. Prav zato, tudi sprašujem kakšne so kaj zakonske ureditve v tej zadevi. Če lahko prinesem bolniške listi kasneje kakor do prvega v mesecu(moj zdravnik drug teden pride nazaj) in zahtevam kar mi pripada. Prav zato, potrebujem zakonsko podlago torej trden argument, ko jih pokličem in zahtevam svoje.
Pa menda mu ne mislite prinesti bolniškega lista za prešnji mesec šele sedaj (do izplačila plače ste imeli več kot dovolj časa za bolniški list)? V kolikor niste prinesli bolniškega lista je to neopravičen izostanek. Bolniško lahko nadomestite z dopustom, ki pa je moral biti predhodno odobren. V nasprotem primeru je zopet neopravičen izostanek, ki ga verjetno ne boste dobili plačanega.
To, da še sedaj nimate bolniškega lista kaže na na to, da z vašim zdravnikom ni vse čisto. Namesto vašega zdravnika mora izdati bolniški list nadomestni zdravnik (kaj če bi vašega zdravnika pokopali). Problem je lahko v tem, da v vašem zdravstvenem kartonu ni zabeleženo, da vas je zdravnik sploh dal v bolniško.
To, da še sedaj nimate bolniškega lista kaže na na to, da z vašim zdravnikom ni vse čisto. Namesto vašega zdravnika mora izdati bolniški list nadomestni zdravnik (kaj če bi vašega zdravnika pokopali). Problem je lahko v tem, da v vašem zdravstvenem kartonu ni zabeleženo, da vas je zdravnik sploh dal v bolniško.
Podoben primer sem imela. Sodelavec ni prinesel bolniškega lista do obračuna plače. Vročila sem mu pisno opozorilo o možnosti odpovedi PZ, za obdobje morebitne bolniške nisem nič obračunala. Tudi on je navajal podoben vzrok oz. krivdo na zdranika. Rekla sem mu naj zdravniku pove oz. zahteva pisno obrazložitev zakaj je ostal brez bolniškega lista. V tem primeru, če bi seveda zdravnik kaj potrdil in prevzel krivdo na sebe, sodelavec bi bil "opran" krivde. Vendar do danes še nisem prejela bolniškega lista. Pri morebitni naslednji kršitvi sledi odpoved.
Ne vem, če gre za "vaš denar, ki vam pripada" saj še danes nimate pisnega potrdila o vaši odsotnosti. Koriščenje dopusta takoj po bolniškem staležu je za mene nedopustna. Delavec mora po končanem bolniškem staležu priti v službo, prinesti bolniški list in se dogovoriti oz. prejeti potrdilo za koriščenje LD od naslednjega dne, če se delodajalec strinja. Ali imate potrdilo (dovolilnico) za koriščenje LD. Če nimate pisnega potrdila v tako zakomplicirani situaciji je še to problem in ponvo ni "denar, ki vam pripada". Torej, kakorkoli zadevo obrneš krivda je na vaši strani.
Ne vem, če gre za "vaš denar, ki vam pripada" saj še danes nimate pisnega potrdila o vaši odsotnosti. Koriščenje dopusta takoj po bolniškem staležu je za mene nedopustna. Delavec mora po končanem bolniškem staležu priti v službo, prinesti bolniški list in se dogovoriti oz. prejeti potrdilo za koriščenje LD od naslednjega dne, če se delodajalec strinja. Ali imate potrdilo (dovolilnico) za koriščenje LD. Če nimate pisnega potrdila v tako zakomplicirani situaciji je še to problem in ponvo ni "denar, ki vam pripada". Torej, kakorkoli zadevo obrneš krivda je na vaši strani.
Lep pozdrav.
metalica
metalica