Ali mi lahko prosim kdo razloži, kako se izračuna podjetnikov kapital, kako pa terjatve do podjetnika? (Tako kot je napisano v Obrtniku mi ni jasno)
Ali so v davčnem obračunu pod tč. 2.4. od prihodkov izvzete obresti od denarnih sredstev na transakcijskem računu?
Kaj je mišljeno pod 6.12 točo davčnega obračuna - "nepriznani odhodki za davke"? Ali sem sodijo plačane akontacije davka iz dejavnosti?
Ali se akontacija davka iz dejavnosti vpiše še kam drugam kot v bilanco stanja za tisto, ki še ni plačana?
Želim vam lep vikend
s.p. - bilanca stanja, davčni obračun - nujno!!!!
Moderator: Mirko Zbačnik
a). pod 6.12. davčnega obračuna so mišljeni davki, ki jih je zasebnik plačal kot fizična oseba: npr. davek od premoženja, dohodnina fizična oseba, davek na dediščina in darila in podobno; in jih ima morebiti vključene v "stroške" s.p.-ja. Ti davki namreč niso stroški s.p.-ja temveč se nanašajo na fizično osebo.
b). pod 2.4. niso mišljene obresti, prejete za sredstva na TRR, ampak obresti, ki so izvzete iz dejavnosti, ker se obdavčijo kot dohodki fizične osebe; obresti iz TRR so vključene v prihodke dejavnosti.
c) v bilanci stanja je izkazana med obveznostmi (zap. 17 BS) akontacija, ki ste jo plačali do 10. januarja za leto 2005 in morebitna obveznost ugotavljena z davčnim obračunom (zap. 23 obračuna davka).
Podjetnikov kapital/terjatev do podjetnika ugotovimo (razlaga na obrazcu Bilanca stanja):
1.Vsota postavk sredstev: zap. 1 do 10. Bilance stanja
2.Vsota postavk obveznosti: zap. 14 do 18 Bilance stanja
Podjetnikov kapital: 1-2 (sredstva so večja od obveznosti)
Terjatev do podjetnika: 2-1 (sredstva so manjša od obveznosti)
Lep vikend tudi vam!
b). pod 2.4. niso mišljene obresti, prejete za sredstva na TRR, ampak obresti, ki so izvzete iz dejavnosti, ker se obdavčijo kot dohodki fizične osebe; obresti iz TRR so vključene v prihodke dejavnosti.
c) v bilanci stanja je izkazana med obveznostmi (zap. 17 BS) akontacija, ki ste jo plačali do 10. januarja za leto 2005 in morebitna obveznost ugotavljena z davčnim obračunom (zap. 23 obračuna davka).
Podjetnikov kapital/terjatev do podjetnika ugotovimo (razlaga na obrazcu Bilanca stanja):
1.Vsota postavk sredstev: zap. 1 do 10. Bilance stanja
2.Vsota postavk obveznosti: zap. 14 do 18 Bilance stanja
Podjetnikov kapital: 1-2 (sredstva so večja od obveznosti)
Terjatev do podjetnika: 2-1 (sredstva so manjša od obveznosti)
Lep vikend tudi vam!
Naj naj lepša hvala za odgovor.
Problem mi predstavlja še 21. tč. v obrazcu davčnega obračuna. Kaj je tam mišljeno z "znesek zmanjšanja davčne obveznosti za znesek odtegnjenega dvka" - tudi ko sem pogledala v zakon, mi ni jasno.
Ali morda kdo ve, koliko mesecev se vzame pri preračunu osnove za akontacijo dohodnine na letno osnovo, če si s poslovanjem začel 16. v mesecu - ali se upošteva tudi mesec?
Lep pozdrav!
Problem mi predstavlja še 21. tč. v obrazcu davčnega obračuna. Kaj je tam mišljeno z "znesek zmanjšanja davčne obveznosti za znesek odtegnjenega dvka" - tudi ko sem pogledala v zakon, mi ni jasno.
Ali morda kdo ve, koliko mesecev se vzame pri preračunu osnove za akontacijo dohodnine na letno osnovo, če si s poslovanjem začel 16. v mesecu - ali se upošteva tudi mesec?
Lep pozdrav!
odtegnjen davek
mislim, da nimate kaj vpisovati tukaj notri. Morate se zavedati, da obrazec za s.p. sedaj zajema vse postavke, kot jih imajo tako veliko družbe kot je Mercator. Tam pa se pojavlja vse živo in oni bodo imeli kar precej polno, mi pa skoraj prazno. Če pa želite doktorirati iz odloženih davkov:
OZS: V zvezi s fizičnimi osebami govori Zakon o dohodnini o odlogu ugotavljanja davčne obveznosti v zvezi z odsvojitvijo kapitala, kadar se kapital podari zavezančevemu zakoncu ali otroku ali pri zamenjavi deleža v okviru zamenjave kapitalskih deležev, združitev in delitev.
Več: 93. člen ZDoh-1
Pa kaj boste našli v SRS,nekaj pa se je o tem govorilo tudi na tem portalu
OZS: V zvezi s fizičnimi osebami govori Zakon o dohodnini o odlogu ugotavljanja davčne obveznosti v zvezi z odsvojitvijo kapitala, kadar se kapital podari zavezančevemu zakoncu ali otroku ali pri zamenjavi deleža v okviru zamenjave kapitalskih deležev, združitev in delitev.
Več: 93. člen ZDoh-1
Pa kaj boste našli v SRS,nekaj pa se je o tem govorilo tudi na tem portalu