NUJNO!!! Vzdrževani družinski člani

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
clubart
Nov član
Nov član

NUJNO!!! Vzdrževani družinski člani

Odgovor Napisal/-a clubart »

LP, pri meni je situacija naslednja in se ne znajdem oz. mi ni jasno:

Z bivšo partnerko imava otroka, ki se je rodil v marcu 2005. Bivša partnerka in otrok živita v svojem gospodinjstvu, jaz pa v svojem. Jaz s sodno odločbo plačujem preživnino za otroka (sporazumno) 19000 SIT. Z bivšo partnerko sva se dogovorila, da bo v dohodnino vpisal otroka tisti, kateri bo dobil nazaj več dohodnine.

Kar me zanima je to, če jaz otroka vpišem kot vzdrževanega družinskega člana ali pod številko 7 (znesek prispevkov za preživljanje) vpišem znesek 10 x 19000 = 190000, kar sem mu v bistvu plačal jaz sam in je moj odhodek oz. kako sploh pravilno izpolnim vzdrževane družinske člane v mojem primeru.

Če napravim, kot sem opisal zgoraj dobim vrnjeno cca. 60000 SIT manj, kot pa če otrok nebi dobil od mene namenjene preživnine. Nekako mi to ni logično. V navodilih pa tudi ni razvidno za moj primer.

Prosim, če mi lahko kdo to razloži.
Hvala
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Vidva z vajino bivšo partnerko se dogovorita, da vpišeta otroka kot olajšavo oba. V tem primeru bo namreč olajšava pripadala obema 50 % vrednost. Še nekaj: Višina preživnine ni pomembna, če jo plačujete dovolj. Znesek premalo plačane preživnine je pomemben. Če bi vi plačali manj, kot je zakonsko določeno (50%), potem bi vi vpisali znesek, sicer se pa avtomatsko deli po mesecih, kot jih navedete v dohodnini.
Lep dan!
Odgovori