vzdrževani člani - starši

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
inp
Nov član
Nov član

vzdrževani člani - starši

Odgovor Napisal/-a inp »

Kot vzdrževanega člana nameravam prijaviti tudi svojo mamo, ki ima 412 TSIT svojih dohodkov, ker njej ni potrebno oddajati dohodnine. Ali davčna sama pridobi podatke o lastnih sredstvih in upošteva samo razliko do 474 TSIT ali jih moram kam vpisati, kajti kolone lastna sredstva letos v obrazcu ni več, ali pa se mogoče upošteva celotna olajšava, kar pa je malo verjetno. Prosim za pomoč
inp
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a inp »

Kljub temu, da sem postavila vprašanje na forum, sem klicala davčno in dobila pojasnilo, da se vsak vzdrževani član ki ima manj kot 474 TSIT lahko vpiše in se upošteva celotna olajšava, njegova lastna sredstva se ne odbijajo. Še vedno sem v dvomih ali je to res, če kdo kaj ve prosim za odgovor.
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Čisto pravilno, kajti splošna olajšava je 564.400 SIT, mati pa je zaslužila komaj 412.000 SIT.
diana
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Po vsej verjetnosti bi bilo najbolj optimalno takole:

- Mama odda svojo napoved in bo dobila dohodnino v celoti vrnjeno

- Vi oddate svojo napoved in uveljavljate mamo kot vzdrževanega člana, njenih dohodkov nikamor ne vpisujete

Lep dan
inp
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a inp »

Mati ni plačala nobene akontacije dohodnine, ker gre za državno pokojnino, ki ji pripada glede na starost 411.000 in katastrtski dohodek 1000 SIT.
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Če mama ni imela plačane dohodnine, potem pa ni problemov. Ker so njeni skupni dohodki manjši od 564.400, ji dejansko ni treba oddati napovedi, vi pa jo uveljavljate kot vzdrževanega člana in njenih dohodkov ne vpisujete nikamor. Lep dan
Odgovori