KILOMETRINA-IZPLAČILO GLEDE VOLJE DELODAJALCA???!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
VenT
Novinec
Novinec

KILOMETRINA-IZPLAČILO GLEDE VOLJE DELODAJALCA???!!

Odgovor Napisal/-a VenT »

Zaposlena sem v d.o.o.(gospodarstvo) in delodajalec mi plačuje samo 20 SIT/km kilometrine - povračilo stroškov za prevoz na delo. Nekje sem prebrala, da je zakonsko določeno do 35 SIT/km. Delodajalec mi je odgovoril, da se tak znesek izplačuje samo v javnem sektorju?!?!?! A ima to sploh kakšne veze s tem v katerem sektorju sem zaposlena, ali me ima za neumno? :sjezen:
A lahko delodajalec sam odloča o znesku? :( :?
A je kje določena tudi spodnja meja?

Za odgovore se vam resnično zahvaljujem.

Pozdrav vsem...
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Minimalni znesek povračila stroškov za prevoz na in z dela je 60% stroškov javnega prevoza, kar je več je odvisno delodajalca.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
zorro
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zorro »

Jaz pa mislim malo drugače:
Splošna KP za gospod. dejavnosti v tarifnem delu pravi, da se povračila stroškov v zvezi z delom (prevoz na delo in z dela, službena potovanja in terenski dodatek) izplačujejo in usklajujejo v višini zgornjega zneska, določenega z uredbo vlade.
V uredbi pa so natančno določeni zneski.
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

zorro napisal/-a:Jaz pa mislim malo drugače:
Splošna KP za gospod. dejavnosti v tarifnem delu pravi, da se povračila stroškov v zvezi z delom (prevoz na delo in z dela, službena potovanja in terenski dodatek) izplačujejo in usklajujejo v višini zgornjega zneska, določenega z uredbo vlade.

Vprašanje je bilo glede povračila stroškov prevoza na in z dela: spodnja meja in ali lahko delodajalec sam določi:

52. člen SKPgd:

2. Prevoz na delo in z dela

Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.

V tarifni prilogi pa je govor o uskladitvi stroškov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
VenT
Novinec
Novinec

Hvala za odgovore.
Torej če prav razumem, sem upravičena do 60% cene javnega prevoza (npr. v primeru da je karta za avtobus 30.000 SIT moram dobit najmanj 18.000 SIT povrnjeno) in ne 60% od 35 SIT/km kot je zakonsko določeno?

:shock:

Za pomoč se iskreno zahvaljujem.

Lep delovni dan še naprej....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ločiti moramo, kaj določa kolektivna pogodba (ZDR, akti podjetja) ter uredba. Uredba le omejuje gornji še ne obdavčeni znesek, ki je tudi v celoti priznan, kolektivna pogadba pa omejuje zneske navzdol.

"Volja" delodajalca je v tem, ali bo izplačeval višje zneske, katere ureja pogodba. Nad uredbo pa so zneski obruteni kot plača in so nesmiselni, ker za ta znesek lahko dvigne plačo.

Na žačost kljub temu, da zakonodaja ščiti šibkejši člen, so delojemalci še vedno v strahu, da ne izgubijo službo nekako odrinjeni od pravne zaščte. Ba žalost na tem področju kaže le še na liberalizacijo, oziroma "liberalizaciijo" pojmovanja odpuščanja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mogoče bi tu dodal, če nimate možnosti javnega prevoza ali vas na delovnem mestu delodajalec potrebuje z vašim avtomobilom, ste upravičeni do 35 SIT/km.
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

vocis napisal/-a:
zorro napisal/-a:Jaz pa mislim malo drugače:

Vprašanje je bilo glede povračila stroškov prevoza na in z dela: spodnja meja in ali lahko delodajalec sam določi:

52. člen SKPgd:

2. Prevoz na delo in z dela

Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.

V tarifni prilogi pa je govor o uskladitvi stroškov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek.

Lp
KP dejavnosti gostinstva ima isto določbo. Vrhovno sodišče je presodilo, da mora delodajalec delvcem izplačati 100% prevoza.
LP
VenT
Novinec
Novinec

Torej, da najprej pojasnim - javni prevoz je opcija, vendar se vsi vozimo z avtomobilom (zaradi narave delovnega mesta velikokrat tudi skočim s svojim avtomobilom do izvajalcev).
Pa še to - sem zaposlena v gospodarstvu - podjetje se ukvarja s trgovino. Ima kdo link do teh pogodb, ki veljajo v moji dejavnosti?
Vaši odgovori se kar precej razlikujejo. V bistvu ne znam izluščit jasnega odgovora ali je to kar dela moj delodajalec pravilno ali ne.

Nekateri pravite da sem opravičena do celih 35 SIT/km...
Nekateri do 60% stroškov javnega prevoza...

DO ČESA SEM ZDAJ UPRAVIČENA?!? PRAVNO, SEVEDA
Bojim se namreč, da tam v Uredbi piše do 35 SIT (to pomeni, da je 20 SIT/km ok).

p.s.
strahu pred odpustitvijo ni...mislim, da bi se dalo dogovorit, vendar potrebujem zelo dober argument (predložen zakon, uredbo itd.), ker zelo zaupa in prepušča te stvari v roke računovodkinji (servis - zunanji partner)
HVALA!!!!
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

KP za trgovino (ki pa je odpovedana, in velja do 30.6.2006) v 53. členu določa, da delavcem, učencem, vajencem in študentom na praksi pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. Višina se določi s podjetniško kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza. Nadalje Tarifna priloga določa da se povračila stroškov v zvezi z delom (prevoz na delo in z dela, službena potovanja, terenski dodatek) izplačujejo in usklajujejo v višini zgornjega zneska, določenega z uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek. Torej je ista dikcija kot v Splošni KP za gospodarske dejavnosti in v KP gostinstva, kjer je Vrhovno sodišče presodilo, da delavcem pripada 100% stroškov za javni prevoz. V kolikor pa se peljete za avtom vam pripada 35 SIT na prevoženi kilometer.
Upam da bo zdaj razumljivo.
LP
VenT
Novinec
Novinec

:D :D :D :D :D

Hvala za odgovor!!!

Bom se pri pogajanjih za pravično izplačano kilometrino nanašala na vaše besede :D

V kolikor uspe, vas povabim na tortico :spomezik:
p.s.
zahvaljujem se vam za odgovore tudi v imenu mojih sodelavcev
Odgovori