Popravilo ugotovljene napake na kontu 220 iz konca leta 2003
Moderator: Mirko Zbačnik
Popravilo ugotovljene napake na kontu 220 iz konca leta 2003
Po reviziji celotnega poslovanja za 3 leta nazaj smo odkrili, da se je med prenosom "izgubil" znesek 18.523,00SIT (konto 220). Stvar je sledeca:
1.) v letu 2003 program ob prirpavi zakljucnih porocil ni uposteval racuna (mogoce napaka knjigovodje, mogoce napaka programa)
2.) posledicno je bila otvoritev za 2004 narejena brez vkljucenih 18.523,00SIT (taksna je narava delovanja starega programa)
4.) zakljucek v letu 2004 ni vkljuceval 18.523,00SIT
5.) v letu 2005 bi radi se pred oddajo porocila ta znesek "vkljucili" v sistem
Oskodovana je bila firma (vecji dobicek). Ali je mozno (in kako) dodati znesek na otvoritvi (na 220) za leto 2005 in kaj je potrebno dokumentirati? Je potrebno napisati kaksen sklep ter ce, kdo ga mora potrditi? Je potrebno o tem obvestiti DURS ter kako je pri tem z DDV (ter stroskom)?
1.) v letu 2003 program ob prirpavi zakljucnih porocil ni uposteval racuna (mogoce napaka knjigovodje, mogoce napaka programa)
2.) posledicno je bila otvoritev za 2004 narejena brez vkljucenih 18.523,00SIT (taksna je narava delovanja starega programa)
4.) zakljucek v letu 2004 ni vkljuceval 18.523,00SIT
5.) v letu 2005 bi radi se pred oddajo porocila ta znesek "vkljucili" v sistem
Oskodovana je bila firma (vecji dobicek). Ali je mozno (in kako) dodati znesek na otvoritvi (na 220) za leto 2005 in kaj je potrebno dokumentirati? Je potrebno napisati kaksen sklep ter ce, kdo ga mora potrditi? Je potrebno o tem obvestiti DURS ter kako je pri tem z DDV (ter stroskom)?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz bi to poprvil, zraven bi napravil neko zabeležko. Davčno so prihodki vedno priznani (škoda, da ni tudi tu kot pri odhodkih
) in po mojem ne bi smelo biti problema. Tudi znesek je zanemarljiv, boste pač letos povečali ta dobiček. Še kaj hujšega se dogaja, pa se svet ne sesuje!
Za nazaj bi pa bilance kar pustil - statistika ne bo trpela zaradi tega.
Za nazaj bi pa bilance kar pustil - statistika ne bo trpela zaradi tega.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Se popravljam, narobe sem razmišljal. Gre za obveznost, milil sem da gre za terjatev, ko ste omenjali manjši dobiček. Ravno tako bi ga vključil, pravice odbitka DDV ni več, ravno tako to ni davčno priznan odhodek (letos boste za celot4en znesek povečali davčno osnovo). Mislim, da je edino to pravilno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da je neka obveznost, ki je "pozabljena", prihodek, je po mojem mnenju prav, da jo najprej tako tudi prikažemo. Strošek je nekoč nastal, mi ga nismo le evidentirali. Šele nato bi to obravnaval kot prihodek. Vendar je pri obveznostih to malce čudno. Gre tudi za šlamparijo vašega dobavitelja, napraviti bi moral inventuro obveznosti (IOP) in tako dokazoati stanje. Nato pa mogoče res sledi ugotovitev izrednega prihodka.
Premislite!
P.S.: Kaj pa, ko bi iz vljudnosti poklicali vašega upnika, kako bi kaj ragiral?
Premislite!
P.S.: Kaj pa, ko bi iz vljudnosti poklicali vašega upnika, kako bi kaj ragiral?
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Kako gre to!?lunatika napisal/-a:Ker gre za strošek, ki je nastal v prejšnjih odbobjih, nikakor ne smete na ta račun spreminjati tekočega rezultata-ne glede na takratni obračun davka od dobička morate za ta znesek bremeniti dobiček iz leta 2003.
Mirko
Mirko

Račun je bil že enkrat poknjižen - stroški so se že upoštevali. Če bi jih zdaj knjižili še enkrat, bi jih upoštevali 2x, ane. Niti po standardih niti davčno to ne gre. Pa še en vidik. Če bi jaz lani kupila to firmo, potem ko bi pregledala poslovna poročila, niti pod razno ne bi dovolila, da stare zadeve vplivajo na tekoči rezultat.
Ampak zanima me tisto s programom. Prenos v novo leto je temeljnica, ki mora imeti saldo nič, ker predstavlja začetno bruto bilanco. Če manjka postavka v pasivi, je zelo verjetno, da manjka postavka tudi v aktivi. Hočem reči, da napaka ne more bit samo ena, ali pa imate ves čas neuravnoteženo bruto bilanco. Če bi bolj natančno povedali, kje je napaka, bi vam lažje svetovali, kaj narediti.
Ampak zanima me tisto s programom. Prenos v novo leto je temeljnica, ki mora imeti saldo nič, ker predstavlja začetno bruto bilanco. Če manjka postavka v pasivi, je zelo verjetno, da manjka postavka tudi v aktivi. Hočem reči, da napaka ne more bit samo ena, ali pa imate ves čas neuravnoteženo bruto bilanco. Če bi bolj natančno povedali, kje je napaka, bi vam lažje svetovali, kaj narediti.
Vsi racuni in placila OK. Najlazje bi razlozil tako, da je bil racun knjizen pšo zakljucku leta (se je pojavil oz. ga program ni uposteval pri izpisu DDV in koncne bilance).
Program je izveden tako, da (zaradi majhnega stevila knjizb) nima zakljucnega ter otvoritvenega stanja (zakljucna in otvoritvena bilanca nista poknjizeni). To je tudi razlog da se napaka ni ugotovila prej.
Placilo se je po obicajni poti zaprlo(program ga ja pri zapiranju zavedel kot odprtega, zato se je zaprl). Gre torej za racun, ki je zaveden kot placilo, ni ga pa bilo na kontu 220 (je bil ocitno dan naknadno).
Vprasanje je, kako ta racun pripeljati na konto 220 (ta znesek manjka na otvoritvi na kontu 220 za leto 2004) in s tem odpraviti neskladje med placili in ziro racunom.
Program je izveden tako, da (zaradi majhnega stevila knjizb) nima zakljucnega ter otvoritvenega stanja (zakljucna in otvoritvena bilanca nista poknjizeni). To je tudi razlog da se napaka ni ugotovila prej.
Placilo se je po obicajni poti zaprlo(program ga ja pri zapiranju zavedel kot odprtega, zato se je zaprl). Gre torej za racun, ki je zaveden kot placilo, ni ga pa bilo na kontu 220 (je bil ocitno dan naknadno).
Vprasanje je, kako ta racun pripeljati na konto 220 (ta znesek manjka na otvoritvi na kontu 220 za leto 2004) in s tem odpraviti neskladje med placili in ziro racunom.