Ali ima kdo izkušnje s knjiženjem podjetja v prisilni poravnavi. Zanima me kako je z diskontom (izglasovana je bila prisilka z 20% poplačilom) 80% obveznosti ali se te prevrednotovalni prihodki izvzamejo iz davčne osnove ali je potrebno plačati davek od dobička na njih . Podjetje bo zaradi odpisa izkazovalo ogromen dobiček?
Hvala
Lp
PRISILNA PORAVNAVA
Moderator: Mirko Zbačnik
Če želite knjižiti prisilno poravnavo morate imeti pred seboj pravnomočni sklep o prisilni poravnavi vključno s programom finančne reorganizacije, kjer so prikazani vsi učinki prisilke oziroma pogoji pod katerimi je bila potrjena prisilna poravnava. Razlika odpisa obveznosti (kot "prihodek") je namenjena bodisi kritju izgube iz preteklih let bodisi povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki itd. Brez teh podatkov ne morete dobiti konkretnega odgovora. Praviloma pozitivna razlika ni obdavčena, saj mora družba presežek prenesti v rezerve (glej zakon o finančnem poslovanju). Ta presežek izkaže v zap. 2.7. davčnega obrazca.
Še enkrat poglejte sklepe in program!
Lep pozdrav!
Še enkrat poglejte sklepe in program!
Lep pozdrav!
Hvala vam za izčrpno pojasnilo. Sem že gledala ZFPP vendar mi ni šlo skupaj z IKS 6/02 kjer jasno piše, da v primeru, če podjetje nima toliko stare davčne izgube, da bi jo lahko pokrivalo s prevrednotovalnimi popravki, nastalimi iz prisilke je dolžno plačati davek od dobička. Glede na to, da nimam davčne izgube in imam dovolj poslovne, da jo pokrivam z odpisom terjatev, mi ne bo treba formirati dodatnih rezerv.
V obrazcu 2.7. bi prikazala rezerve (se pravi odpise na izgubo) Ni mi pa jasno kam dam prihodke , v primeru, da se prevrednotovalni prihodki izločijo iz davčnega obračuna kam se vpišejo?
Ali je mogoče, da se sploh ne vpišejo in se z njimi direktno pokriva izguba, tako, da učinek sploh ni viden na prihodkih?
Sem čisto zmešana
Lp
V obrazcu 2.7. bi prikazala rezerve (se pravi odpise na izgubo) Ni mi pa jasno kam dam prihodke , v primeru, da se prevrednotovalni prihodki izločijo iz davčnega obračuna kam se vpišejo?
Ali je mogoče, da se sploh ne vpišejo in se z njimi direktno pokriva izguba, tako, da učinek sploh ni viden na prihodkih?
Sem čisto zmešana
Lp
Tanja
Še vedno niste odgovorili na temeljno vprašanje, kakšni so pogoji v sklepu o potrjeni prisilni poravnavi? So učinki odpisa obveznosti v celoti namenjeni kritju izgube iz preteklih let? Je vrednost teh odpisov večja ali manjša od prenešenih izgub? Prisilna poravnava upošteva zgolj poslovno izgubo, ne pa davčne izgube!
Predpostavimo:
a) poslovna bilanca
- odpisi obveznosti so: 1.000 enot (22,27/769)
- pogoj iz prisilne poravnave/kritje izgube iz preteklih let (82/93=800 enot)
- prenos presežka v rezerve: 82/92= 200 enot)
b) davčna bilanca:
- izvzetje pod zap. 2.7.= 200 enot (pod to zaporedno lahko vključite samo tisti del, ki je namenjen prenosu v rezerve po sklepu o potrjeni prisilni poravnavi)
V prihodkih je ostalo 800 enot prihodkov, pomeni da je tudi davčna osnova 800 enot (recimo da je rezultat 2005 nič). Iz te davčne osnove pokrivate davčno izgubo (15.2.) iz preteklih let - ni vpliva prihodkov iz prisilne poravnave. Če pa je razlika med poslovno in davčno izgubo res tako velika kot pravite (da imate visoko poslovno izgubo nimate pa davčne????) bo dejansko del teh prihodkov obdavčen?
Lep pozdraav
Predpostavimo:
a) poslovna bilanca
- odpisi obveznosti so: 1.000 enot (22,27/769)
- pogoj iz prisilne poravnave/kritje izgube iz preteklih let (82/93=800 enot)
- prenos presežka v rezerve: 82/92= 200 enot)
b) davčna bilanca:
- izvzetje pod zap. 2.7.= 200 enot (pod to zaporedno lahko vključite samo tisti del, ki je namenjen prenosu v rezerve po sklepu o potrjeni prisilni poravnavi)
V prihodkih je ostalo 800 enot prihodkov, pomeni da je tudi davčna osnova 800 enot (recimo da je rezultat 2005 nič). Iz te davčne osnove pokrivate davčno izgubo (15.2.) iz preteklih let - ni vpliva prihodkov iz prisilne poravnave. Če pa je razlika med poslovno in davčno izgubo res tako velika kot pravite (da imate visoko poslovno izgubo nimate pa davčne????) bo dejansko del teh prihodkov obdavčen?
Lep pozdraav