Pozdravljeni!
Ali pri S.P. vpišemo znesek dobička ki smo ga ugorovili ob koncu poslovnega leta ali kot pri prejšnji oddaji dohodnine pustimo prazno in počakamo na odločbo davčne?
In še to ali rubriko "kot rezident države članice EU izpolnjujem pogoje iz 110. člena ZDih-1" izpolnemo vsi? Kaj pomeni tistih 90%?
Hvala.
dohodnina pri s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. v svoji dohodnini vpiše v zap. 2100 podatek o dobičku (zaporedna 16 davčnega obračuna..) v kolono DOHODEK, akontacijo dohodnine(podatek iz zaporedne 17 davčni obračun akontacije dohod...) v kolono AKONTACIJA V RS. Torej upoštevate podatke 16 in 17 iz obrazca davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka...
Zadnjič spremenil cvetka, dne 27 Mar 2006, 14:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Pri dohodnini za s.p. me zanima:
- v napovedi za odmero dohodnine je navedeno, da "v polje Akontacija dohodnine" vpišemo znesek, ki je v davčnem obračunu pod zap. št. 17. Meni se to ne zdi logično, ker vedno vpišemo znesek plačane akontacije dohodnine skozi leti in to bi naj bila zap. št. 22
Ali mi lahko kdo prosim pomaga, ker ne vem, če si pravilno razlagam.
Hvala!
- v napovedi za odmero dohodnine je navedeno, da "v polje Akontacija dohodnine" vpišemo znesek, ki je v davčnem obračunu pod zap. št. 17. Meni se to ne zdi logično, ker vedno vpišemo znesek plačane akontacije dohodnine skozi leti in to bi naj bila zap. št. 22
Ali mi lahko kdo prosim pomaga, ker ne vem, če si pravilno razlagam.
Hvala!
N hitro:
dobili ste dobiček x
od x ste obračunali dohodnino po lestvici in dobili y
med letom ste plačali že z dohodnin
do 30.4.2006 (če boste obračun oddali 31.3.2006) doplačate y-z=aa
Ta aa je tisti, ki ga vpišete v dohodnino kot plačano akontacijo, čeprav ni bila res v celoti plačana v letu 2005.
nato pa še Y delite z 12 in dobite nove akontacije za leto 2006=ab. Kar ste že plačali za januar in februar odštejete od 2xab in razliko doplačate do 10.4.2006, ter plačate še 1 x ab - to je akontacija za marec,... do 10.5.2006 plačate akotacijo za april v višini ab...... itd po istem kopitu.
dobili ste dobiček x
od x ste obračunali dohodnino po lestvici in dobili y
med letom ste plačali že z dohodnin
do 30.4.2006 (če boste obračun oddali 31.3.2006) doplačate y-z=aa
Ta aa je tisti, ki ga vpišete v dohodnino kot plačano akontacijo, čeprav ni bila res v celoti plačana v letu 2005.
nato pa še Y delite z 12 in dobite nove akontacije za leto 2006=ab. Kar ste že plačali za januar in februar odštejete od 2xab in razliko doplačate do 10.4.2006, ter plačate še 1 x ab - to je akontacija za marec,... do 10.5.2006 plačate akotacijo za april v višini ab...... itd po istem kopitu.