Davčna olajšava za dohodnino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tema
Nov član
Nov član

Davčna olajšava za dohodnino

Odgovor Napisal/-a Tema »

Ni mi jasno nekaj. Zaposlila sem se lani julija in sem dala tudi podatek računovodkinji za plačo olajšavo za oba otroka. Na plačilnih listah vidim da imam samo prikazano davčno olajšavo v znesku 84.326,00, osnova za dohodnino 0,00, skupaj akontacija dohodnine 0,00 nimam pa zaradi tega kakšen višji znesek pri plači. Ali naj pri napovedi za dohodnino za to obdobje (7-12) jaz vpišem oba otroka pod olajšavo, ali naj ju dam za celotno leto 2005 k možu kot olajšavo (ima večjo plačo)?
Kako je s tem?
Hvala za pojasnila
Tema
Nov član
Nov član

a mi res ne zna noben pomagat?? :(
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljeni,

Če ima mož precej večjo plačo, naj on uveljavlja oba otroka pri napovedi dohodnine. Vi imate verjetno cca 612.500 bruto plače in 135.300 prispevkov in 0 dohodnine, kar pomeni da morate oddati napoved in ker nimate dohodnine, je tudi ne morete dobiti vrnjene. Otrok v svojo napoved ne vpisujete, to naj vpiše mož. Lep pozdrav
Tema
Nov član
Nov član

hvala za odgovor :wink:
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Razmislite o tem ali se vam sploh splača že med letom uveljavljati otroke, verjetno bi bilo že med letom bolje, če bi oba uveljavljal mož in bi dobil večjo neto plačo, vi pa bi plačali minimalno dohodnino. Preračunajta kako bi bilo, če bi med letom vsak uveljavljal enega otroka ali če bi mož oba, lep pozdrav
Odgovori