Zapadlost položnice

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sandroa
Novinec
Novinec

Zapadlost položnice

Odgovor Napisal/-a sandroa »

Lepo pozdravljeni

Imam eno vprašanje. Sem solastnik objekta za pridobitveno dejavnost. Problem se je pojavil, ko smo objekt oddali v najem leta 99, najemnik, pa ni poravnal dolgovov za elektriko in telefon, ki so se glasili na njegovo ime. Kasneje je vse skupaj popustil. Leta 99 pa sem bil še pravno nesposobna oseba, zato me vrjetno ni bilo potrebno obvestiti, kot solastnika, da imam dolg. Najemnik na katerega se glasijo računi, pa je leta 2004 umrl. Zanima me če sem upravičen do poplačila dolga najemnika, saj ne morem priklopiti niti elektrike, ker je na odjemnem mestu dolg, ki pa ni na moje ime, dokler so računi nepoplačani.

Hvala
Sandro
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

mislim, da , če je nekdo podedoval premoženje po umrlem, podeduje tudi dolgove. Tako so npr. meni rekli na banki, ko sem šele čez 1 leto, da je družinski član, ki je umrl imel precej dolga na banki. vse smo mogli plačati tudi, če bi podedovali le malenkost.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

mj. Kar navajate je samo delno res. Dedič podeduje tudi dolgove po umrlem a le do VIŠINE PODEDOVANEGA PREMOŽENJA. Če ste plačli več kot ste podedovali so vas po domače povedano nategnili.

Lep pozdrav,

MG
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ja MG ima čisto prav, če ste plačali več kot ste podedovali, so vas ...... .

Če prav razumem Sandroa ni bil objekt podedovan. Zanima me, ali ste imeli z najemnikom najemno pogodbo. Če ste jo imeli in če je bilo v najemni pogodbi napisano, da mora najemnik tudi plačevati stroške za objekt, potem pač vas ne morejo terjati za te stroške (ne glede na odjemno mesto). Podlaga je v Stanovanjskem zakonu in Zakonu o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih. V teh dveh zakonih boste našli tudi člen, ki govori, da najemodajalec ne odgovarja za dolgove najemnika. Seveda, upnik se po moje zaveda tega, da ne more izterjati dolga in vas tako izkorišča ter vam elektrike ne priklopi, kar pa je seveda nepravilno. Ta hipec nimam časa, da bi vam točno povedala člen, ki govori o tem, vendar preglejta ta dva zakona in boste našli 100 % to napisano, saj sem jaz včeraj iskala to in našla.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Aha, če pa najemne pogodbe nimate, potem pa imajo pravici, da to terjajo od vas
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če je na računih naveden najemnik je on dolžan plačati in ne lastnik nepremičnine . elektro ima terjatev do njega in ne do lastnika in ga mora od njega tudi izterjati ( ali pa od dedičev ) V tem primeru elektro nima nobene osnove da bi terjal kogarkoli do katerega nima uradnih terjatev. Če bi to bilo tako a mislite, da ne bi že zdavnaj poslali kašne izvržbe- tako pa nimajo osnove.

Predlagam, da si poiščete kakšpnega dobrega odvetnika in preko njega dosežete, da vam elektriko priklopijo.

Lep pozdrav,

MG
Odgovori