Pozdravljeni,
v letu 2005 sem kupil gradbeno parcelo, za katero si sedaj urejam papirje in nameravam (še letos) začeti graditi hišo. S tem si bom rešil stanovanjski problem, saj do sedaj nisem lastnik ne stanovanja ne hiše.
Zanima me, ali lahko stroške nakupa parcele dam v olajšave, in sicer kam? pod A-4 ali C-1? C-1 je sicer bolj ugodna, ampak ali to pomeni, da kasneje (npr. hišo bom gradil v letih 2006, 2007, 2008) ne bom več mogel koristiti olajšavo C1? Kaj pa ves material in delo, bom lahko kasneje dal v C-1 ali lahko to koristim samo 1x? Hišo ne bom delal na ključ, zato bo več računov od gradenj.
hvala za odgovor!
lp, damo
dohodnina - nakup gradbene parcele - olajšava ?
Moderator: Mirko Zbačnik
Mislim, da lahko uveljavljate pod C1, tudi več let zapored. Počakajte na komentar ostalih.
Za vas tudi velja, večkratno prijavljanje...
Za vas tudi velja, večkratno prijavljanje...
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Pozdravljeni,
Nakup parcele v letu 2005, na kateri boste gradili hišo in si s tem rešujete stanovanjski problem, lahko uveljavljate kot lastna sredstva pod C1 in ne pod A4.
Nakup zemljišča boste morali dokazati s kupoprodajno pogodbo ali ZK izpiskom, imeti morate tudi dokazila o plačilu. Vsa sredstva, ki ste jih vložili v letu 2005 in jih še boste v naslednjih letih, se pravi nakup parcele, lokacijsko in gradbeno dovoljenje, stroški geomerskih meritev ipd. in vse kar spada pod gradnjo seštejete in delite na 15 let. Mislim, da boste imeli več kot dovolj sredstev za 4 % olajšav vsako leto, lep pozdrav
Nakup parcele v letu 2005, na kateri boste gradili hišo in si s tem rešujete stanovanjski problem, lahko uveljavljate kot lastna sredstva pod C1 in ne pod A4.
Nakup zemljišča boste morali dokazati s kupoprodajno pogodbo ali ZK izpiskom, imeti morate tudi dokazila o plačilu. Vsa sredstva, ki ste jih vložili v letu 2005 in jih še boste v naslednjih letih, se pravi nakup parcele, lokacijsko in gradbeno dovoljenje, stroški geomerskih meritev ipd. in vse kar spada pod gradnjo seštejete in delite na 15 let. Mislim, da boste imeli več kot dovolj sredstev za 4 % olajšav vsako leto, lep pozdrav
Damo, me veseli če sem malo pomagala. Ne pozabite, da lahko uveljavljate tudi olajšave pod A za ostale namene.
Ko navajate, da prvič rešujete problem, je DURS pojasnil, da ni pomembno ali ste že lastnik stanovanja ali hiše, kljub temu velja kot reševanje stanovanjskega problema npr. da se boste iz stanovanja kasneje preselili v hišo. Lep pozdrav, Lara
Ko navajate, da prvič rešujete problem, je DURS pojasnil, da ni pomembno ali ste že lastnik stanovanja ali hiše, kljub temu velja kot reševanje stanovanjskega problema npr. da se boste iz stanovanja kasneje preselili v hišo. Lep pozdrav, Lara