potek pogodbe za določen čas!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slon
Novinec
Novinec

potek pogodbe za določen čas!

Odgovor Napisal/-a slon »

pozdravljeni!
kaj naj naredim...
1:)pogodba za določen čas mi poteče, nihče me ne nič ne obvesti in normalno pridem na delo "naslednji dan"! ali sem sprejet za nedoločen čas, ali se lahko kako izgovarjajo in se sklicujejo na kakšne člene?
2:)če mi ponudijo pogodbo za določen čas, za tem ko delam po izteku pogodbe, jo lahko zavrnem z obrazložitvijo da sem sedaj po zakonu zaposlen za nedoločen čas! ali lahko zahtevam odpravnino če hodim v službo še recimo teden ali dva pa mi nato sporočijo "ne bomo vam podaljšali pogodbe" ... ker se je umes moja pogodba že spremenila v pogodbo za nedoločen čas!
3:)ali lahko dobim delovno knjižico takoj in brez zavlačevana če si najdem novega delodajaca (ko mi ogodba poteče).

hvala za odgovore. NUJNO!
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Pozdravljeni!
Po novih določilih ZDR, velja dejstvo, če vam na zadnji dan, ko ste v delovnem razmerju za določen čas ne dajo sklepa o prenehanju delovnega razmerja, ste naslednji dan ko pridete na delo avtomatično zaposleni za nedloločen čas.
Lp
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a pikaa »

Pogodba o zaposlitvi je pogodba tako kot vsaka druga. Držati se je mora delodajalec, držati se je morate tudi vi. Če v vaši pogodbi piše, da ste zaposleni npr. do 25. februarja, potem 26. nimate več kaj početi v službi. Če se niste dogovorili za nadaljno delo in podpisali nove pogodbe, potem vam je delovno razmerje prenehalo.

---------------------------
ZDR:
1. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas
77. člen
(splošno)
(1) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.
(2) Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami tega zakona.
------------------------------

Ni mi jasno, kako sami zase ne morete vprašati, ali boste še nadalje zaposleni??
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Če bi radi nadaljevali delo dajte vlogo za podaljšanje delovnega razmerja pred potekom pogodbe.Tako kot je prej zapisano, pogodba je dvostranski akt, ki ima datum začetka in konca.
LP
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Razlaga predavatelja na GZS:

Če poteče pogodba in delavec pride na delo, delodajalec pa mu da delo (naloge), se smatra da je na delu zaželjen (potreben). Ker pa dela brez podpisane pogodbe je to zaposlitev za nedoločen čas.

Je pa res čudno kako ljudje čakajo da jim pogodba poteče, ne da bi se pozanimali kako naprej. Potem pa jok in stok.

Nataša
Odgovori