Prosim za hiter odgovor, ker me je kolega prosil, da mu naredim napoved, jaz pa nimam pojma kako kaj upoštevati. Knjižim "normalnemu" s.p.-ju, za popoldanva pa nimam pojma ali je princip popolnoma enak.
Kaj je treba priložiti pri obračunu oz.plačilu prispevkov za PIZ in zdrav.varstvo? Obrazec za prispevke-kakšen? Ali lahko tak s.p. izda fakturo v EUR-ni davčni zavezanec oz.ni v sistemu DDV-ja? Kako upoštevati prihodek, če je bilo plačilo nakazano na osebni devizni račun v EUR- po kakšnem tečaju?
Ali mora tudi on oddati poročilo na AJPES?
Ali mora imeti nujno odprt TRR na s.p. ali lahko uporablja svoje osebne račune?
Hvala že vnaprej. Voda mi teče v grlo:)
Nočko!
"Popodanski s.p."
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Nočko najprej dobro jutro ime ti bom dala dančko.
Za popoldanskega s.p. veljajo isti predpisi kot za ostale s.p.
Za plačilo pavšalnih prispevkov piz sedaj 4.910,00 sit in zz 610,00 sit ni potrebno oddajati nobenih obrazcev. Pozoren je potrebno biti na pravilen sklic 09 pa dš - in kontrolna številka. Kontrolno številko dobiš na pristojnem dursu. TRR je obvezen svojega osebnega računa za dejavnost ne more uporabljati. Vsa poročila za durs davek od dohodkov iz dejvnosti s prilogami do 01.03.04 in AJPES do 31.03.04 obvezno.
Kniženje je enako kot za vse s.p. Če nima zaposlenih izjava da ni izplačeval dohodkov fizičnim osebam. Če ima zaposlene za durs podatke o dohodnini bi bilo potrebno že odati. V sloveniji je potrebno izdajati račune v veljavni domači valuti.
Lidija
Za popoldanskega s.p. veljajo isti predpisi kot za ostale s.p.
Za plačilo pavšalnih prispevkov piz sedaj 4.910,00 sit in zz 610,00 sit ni potrebno oddajati nobenih obrazcev. Pozoren je potrebno biti na pravilen sklic 09 pa dš - in kontrolna številka. Kontrolno številko dobiš na pristojnem dursu. TRR je obvezen svojega osebnega računa za dejavnost ne more uporabljati. Vsa poročila za durs davek od dohodkov iz dejvnosti s prilogami do 01.03.04 in AJPES do 31.03.04 obvezno.
Kniženje je enako kot za vse s.p. Če nima zaposlenih izjava da ni izplačeval dohodkov fizičnim osebam. Če ima zaposlene za durs podatke o dohodnini bi bilo potrebno že odati. V sloveniji je potrebno izdajati račune v veljavni domači valuti.
Lidija
Hvala "gradbeništvo"za izčrpne odgovore.
Pa še nekaj: torej, če s.p. izda račun v EUR, ker dela za podjetje izven Slovenije, oni pa plačajo v EUR na njegov devizni osebni račun, to ni pravilno, če prav razumem. Kako to speljati? Izda račun v SIT in pošlje račun v AUT, oni pa plačajo v EUR in naši potem pretvorijo v SIT ali kako?
Čisto nič več ne razumem, ker se ne ukvarjam toliko z gospodarstvom, delam v negospodarstvu namreč.
Prosim za pomoč.
Pa še nekaj: torej, če s.p. izda račun v EUR, ker dela za podjetje izven Slovenije, oni pa plačajo v EUR na njegov devizni osebni račun, to ni pravilno, če prav razumem. Kako to speljati? Izda račun v SIT in pošlje račun v AUT, oni pa plačajo v EUR in naši potem pretvorijo v SIT ali kako?
Čisto nič več ne razumem, ker se ne ukvarjam toliko z gospodarstvom, delam v negospodarstvu namreč.
Prosim za pomoč.
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Solzica te nisem čisto razumela. Seveda če izda račun v tujino ga izda v EUR. Najbrž gre za blago oz. storitve potem boš po potrjenih izvoznih dokumentih ECL na osnovi določene valute v ECL - u to polnjižila. Ko bo plačilo seveda mora biti na poslovnem računu pa boš obračunala morebitne tečajne razlike.
Lidija
Lidija
Izjavo, da nisi izplačeval fizičnim osebam je bilo potrebno oddati do 31.1. na DURS.
Tu imaš obrazec.Jaz sem ga kar sama naredila v Wordu.Sicer se mi je nekam čudno prilepil vsebuje pa vse kar mora tako da se lahko orientiraš.
LP Nataša
Davčna uprava Republike Slovenije
DAVČNI URAD ________________
( naslov)
Ime in sedež obratovalnice________________________________________________
(ime in priimek)
IZJAVLJAM,
da v obdobju od 1.1.2003 do 31.12.2003 nisem izplačeval nobenih prejemkov drugim fizičnim osebam.
LP Nataša
Davčna uprava Republike Slovenije
DAVČNI URAD ________________
( naslov)
Ime in sedež obratovalnice________________________________________________
(ime in priimek)
IZJAVLJAM,
da v obdobju od 1.1.2003 do 31.12.2003 nisem izplačeval nobenih prejemkov drugim fizičnim osebam.