vnovčenje menice

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bilka
Začetnik
Začetnik

vnovčenje menice

Odgovor Napisal/-a bilka »

Ali mi lahko kdo pojasni kakšen je postopek za vnovčenje menice, ki
nam jo je zastavil dolžnik?

Hvala in lep pozdrav.
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Če tisti dan, ko jo boste dala na vnovčenje, le-ta ne bo imel razpoložljivih sredstev na računu, vam jo banka zavrne, vi pa si z njo ne morete nič pomagati. Če imate koga na tej banki, kjer ima dolžnik TRR, kakšnega poznanega, da vam preveri, ali ima + stanje, da lahko takoj stopite v akcijo in vnovčite menico, je O.K. Sem že imela primer, ko kupec ni imel sredstev na računu, pa smo potem morali ubrati to pot - no vsaj do denarja smo prišli.

Veliko sreče!
debi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a debi »

Hojla!

pepi5, kaj pa se zgodi v primeru, če dolžnik ima sredstva na računu, ni jih pa dovolj z ozirom na vrednost menice oz. dolga? Kako se potem to izpelje? :?: :?:
In še eno vprašanje - kako pa je z bančno garancijo? Ima kdo izkušnje s tem? Sem namreč v poslu, kjer se na trenutke znajo sukati kar veliki zneski in odločila sem se, da se bom pred morebitnimi neplačniki poskusila zaščititi na zgoraj omenjena načina (menica, bančna garancija), zdaj pa me zanima, kako se kaj obneseta v praksi?

Lep pozdrav!
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Bančna garancija je vsekakor boljše, saj banka garantira, da če dolžnik, za katerega izdaja garancijo, ne bo plačal, bo plačala ona. Če pa imaš menico (bianco ponavadi), pa na TRR ni dovolj denarja, če imaš samo 1 pokuri iz TRR tisto, kar ima, oziroma mogoče zahtevaj več bianco menic.
Odgovori