Ali mora biti ob koncu poslovnega leta izpisan pregled kontnih kartic ali to ni nujno oz. saldakontov?
Lep sončni pozdrav in lepe praznike
IZPIS KONTNIH KARTIC
Moderator: Mirko Zbačnik
Konto kartice se izpišejo ponavadi zato, ker se ob prehodih v novo leto ponavadi stari podatki izbrišejo (odvisno od programa, ki ga uporabljate), vi pa dokumente potrebujete za hrambo določeno število let (ne vem točno ali je 10 let ali koliko). Če imate možnost, da izpišete kartice takrat, ko jih dejansko potrebujete, potem ni težave. Če pa temu ni tako, pa si morate narediti izpise. Tudi vi boste kdaj potrebovali kartice in saldakonte, če boste karkoli iskala in urejala za nazaj.
Podjetje v svojem splošnem aktu določi, kdaj med letom se natisne glavna knjiga s popolnim pregledom vseh kontov, ob letnem obračunu poslovanja pa je natis obvezen. Tako pravi SRS 22-Poslovne knjige.
Zakon o gospodarskih družbah določa, da se poslovne knjige (med drugim) hranijo trajno (54. člen). Nikjer pa ni določeno ali je možno poslovne knjige hraniti tudi na elektronskem nosilcu. V standardu 22.19 je sicer določilo: podjetje pa lahko ob upoštevanju ustreznih predpisov samo določi, po kolikšnem času od dneva sprejetja in potrditve računovodskih izkazov bo shranilo poslovne knjige na elektronskem nosilcu, izvirne poslovne knjige pa uničilo.
Lep pozdrav!
Zakon o gospodarskih družbah določa, da se poslovne knjige (med drugim) hranijo trajno (54. člen). Nikjer pa ni določeno ali je možno poslovne knjige hraniti tudi na elektronskem nosilcu. V standardu 22.19 je sicer določilo: podjetje pa lahko ob upoštevanju ustreznih predpisov samo določi, po kolikšnem času od dneva sprejetja in potrditve računovodskih izkazov bo shranilo poslovne knjige na elektronskem nosilcu, izvirne poslovne knjige pa uničilo.
Lep pozdrav!
V bistvu tudi jaz vem kako bi moralo biti. Vendar mislim, da ima malokdo dovolj časa, da kartice izpiše pred oddajo bilance. Dokler sem imela stari program, na katerem ni bilo datuma izpisa, si s tem niti nisem belila glave. Ko sem imela čas sem pač kartice izpisala. Sedaj imam program, kjer se na vsakem dokumentu vidi datum in ura izpisa.
Zato me tudi zanima ali priporočate, da nastavin datum na računalniku nazaj, ali pa je vseeno?
Zato me tudi zanima ali priporočate, da nastavin datum na računalniku nazaj, ali pa je vseeno?
slava
Pozdravljeni!
Menim, da sam datum izpisa kontnih kartic ni toliko pomemben, kot to, da so kartice izpisane za poslovno leto. Ob letnem obračunu poslovanja (fizično), jih večina res nima časa izpisovati kartic. Sama standard berem tako, da je kartice potrebno izpisati po stanju, ki sovpada z letnim obračunom poslovanja (31.12. letno oziroma z drugim datumom, če je leto poslovanja različno od koledarskega leta)., ne pa v obdobju izdelave letnega obračuna poslovanja (do 31.03. v naslednjem letu).
Menim, da sam datum izpisa kontnih kartic ni toliko pomemben, kot to, da so kartice izpisane za poslovno leto. Ob letnem obračunu poslovanja (fizično), jih večina res nima časa izpisovati kartic. Sama standard berem tako, da je kartice potrebno izpisati po stanju, ki sovpada z letnim obračunom poslovanja (31.12. letno oziroma z drugim datumom, če je leto poslovanja različno od koledarskega leta)., ne pa v obdobju izdelave letnega obračuna poslovanja (do 31.03. v naslednjem letu).