Enoosebni d.o.o. in sedež podjetja oz. poslovni prostori

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SinusX
Novinec
Novinec

Enoosebni d.o.o. in sedež podjetja oz. poslovni prostori

Odgovor Napisal/-a SinusX »

Pozdravljeni,

Pravkar sem v postopku ustanovitve enoosebne d.o.o. Sedež podjetja
in poslovne prostore bi rad imel doma v zasebni hiši v enem izmed
prostorov, kateri je že sedaj nekako urejen kot pisarna. Zaenkrat bom delal samostojno oz. bom edini zaposleni. Hiša je sicer napisana na očeta.

Sedaj pa me zanima ali moram poslovne prostore kako posebej prijaviti
ter urediti (varnost pri delu ali kaj podobnega)? Kakšne so zakonske določbe glede tega in ali obstajajo tudi kakšna druga posebna določila - mora podjetje imeti obvezno tablo in kakšna so druga določila glede
tega?

Skratka, ali je kak poseben postopek glede poslovnih prostorov za mojo
situacijo po tem, ko prejmem sklep sodišča o ustanovitvi? Kaj moram prijaviti, zaprositi, plačati, oddati...?

Sicer pa gre za računalniško storitveno podjetje, torej pisarniško
delo (programiranje, oblikovanje, svetovanje itd.), torej ne
potrebujem dovoljenj za kako posebno obrt.

V nadaljevanju me pa še zanima, kako je z urejanjem tega prostora.
Namreč v tem prostoru moram urediti novo električno ter omrežno
napeljavo ter posledično bom potreboval tudi električarja, zidarja ter
malarja. Ali lahko vsa ta dela plačam preko podjetja, ali mora to
plačati oče kot lastnik hiše? V primeru, da vse te storitve in
gradbena dela v poslovnem prostoru lahko plačam preko podjetja me
še zanima, ali moram vse to kaj posebej prijaviti v obliki bonitet
ali kaj podobnega?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vprašanj je veliko, mogoče jih boste sami kaj našli tu: http://www.pcmg.si/index.php?id=850
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Jaz mislim, da boste skoraj vse odgovore našli v teh treh temah

http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#43327
http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=9374
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#42417

Če pa sem še kaj spustila, pa vprašajte, pa bomo probali odgovort
SinusX
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a SinusX »

Hvala za odgovore, vendar si žal s temi temami nisem prav dosti pomagal, saj vsak trdi drugače in vbistvu vem še manj ;) - nekateri trdijo, da ni potrebno nič, spet drugi trdijo da je potrebno dobiti uporabno dovoljenje, spremembo namembnosti....

Povsod po internetu kjer sem iskal, pa je opisan le postopek za etažnega lastnika oziroma za izvajanje dejavnosti v stanovanju v bloku, kjer potrebuješ še soglasja stanovalcev...

Lp.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Na vsak način potrebujete soglasje za opravljenje dejavnosti v delu hiše. Ker ne vem, kje bo sedež podjetja, ali je to Ljubljana ali ne, vam bom napisala, kot da je Lj. Na MOL, Oddelek za stanovanjsko gospodarstvo, Zarnikova 3, Lj. (tel. 306-14-47) morate oddati vlogo (obrazec se dobi na Zarnikovi), poleg vloge mislim, da morate oddati še zraven izpisek iz zemljške knjige za nepremičnino, kjer bo sedež in soglasje lastnika stanovanja. Mogoče še kaj, vendar to je napisano na obrazcu. Ko dobite to soglasje oddate na občini vlogo, da vam izdajo odločbo, da so izpolnjeni minimalni pogoji za opravljanje mirne dejavnosti v delu hiše. Tako nekako gre to, res je, da sem sama to delala kakšnih pet let nazaj, tako da sem že malo pozabila.

Da pa sem na sedežu podjetja lahko uveljavljala razne stroške (voda, PTT, elektrika, vzdrževanje) pa sem sklenila z lastnikom (mami) pogodbo, kjer se mi zdi sva navedli, da mi daje ta del brezplačno v najem, bom pa krila npr. 20 % vode, 50 % telefona, itd..
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

V kolikor boste opravljali dejavnost v zasebni hiši. Mora imeti hiša uporabno dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Predpostavljam, da hiša verjetno nima niti uporabnega dovoljenja za stanovanjsko bivanje.
Preko lokacijske informacije je potrebno zaprositi za gradbeno dovoljenje. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja boste izvedli ustrezne predelave, instalacije in ostalo. Po končanju, izdelate projekte izvedenih del itd.....in zaprosite za tehnični pregled - uporabno dovoljenje. Precej stroškov in ostalega. Po zakonu delo (poslovni prostori) v lastni režiji ni dovoljeno. Imeti morate vsaj navideznega izvajalca, ki vam bo izdelal dokazilo o zanesljivosti objekta (izjave, meritve, atesti......) in gradbeni dnevnik.

Enostanovanjske hiše so popolnoma nekaj drugega kot so stanovanja v stolpnicah (več stanovanjske zgradbe) za katere je po naši "butasti zakonodaji" možno dobiti uporabno dovoljenje brez posebnih stroškov in zapletov.

Za poslovanje podjetja v prostorih brez uporabnega dovoljenja je zagrožena kazen 1.000.000,00 SIT in začasna prepoved poslovanja in se lahko maščuje pri obisku delovnega ali požarnega inšpektorja. Imel sem tudi primer, ko je tržni inšpektor zahteval uporabno dovoljenje.

Sicer se je pa dobro pozanimati na svoji upravni enoti, ker vam bodo nekateri mogoče šli na roko in mogoče naredili kaj MIMO ZAKONA ali pa vam bodo kakšno zadevo glede papirjev poenostavili.
Odgovori