Problem !!Dolžnosti,naloge računovodskega servisa!
Moderator: Mirko Zbačnik
Problem !!Dolžnosti,naloge računovodskega servisa!
Pozdravljeni!
Zanima me kaj so dolžnosti,naloge rač. servisa;
namreč v lanskem letu nam je računovodski servis ,;
- konec leta so nam povedali stanje bilance ,,kar se mi ne zdi normalno,,, saj koliko vem vsaj 3 mes..pred koncem leta bi nam morali povedat kakšno je naše poslovanje,,,ali rabimo še stroške ali ne? In seveda da imamo ful dobička ,kar mislim da mora rač. spremljat da je dobiček čim manjši,,,pa seveda realen... Nakar smo letos padli v višji razred zaradi tega tako da so se nam stroški dvignili za najmanj 200.000 sit... itd... da o DDV ki ga moramo plačat ne govorim... dobiček velik denarja realno nikjer...
hvala za pomoč
Zanima me kaj so dolžnosti,naloge rač. servisa;
namreč v lanskem letu nam je računovodski servis ,;
- konec leta so nam povedali stanje bilance ,,kar se mi ne zdi normalno,,, saj koliko vem vsaj 3 mes..pred koncem leta bi nam morali povedat kakšno je naše poslovanje,,,ali rabimo še stroške ali ne? In seveda da imamo ful dobička ,kar mislim da mora rač. spremljat da je dobiček čim manjši,,,pa seveda realen... Nakar smo letos padli v višji razred zaradi tega tako da so se nam stroški dvignili za najmanj 200.000 sit... itd... da o DDV ki ga moramo plačat ne govorim... dobiček velik denarja realno nikjer...
hvala za pomoč
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
vse obveznosti morate definirati v pogodbi. Milsim pa, da servis verodostojno beleži knjigovodske dogodke. Institut "povečajte mi stroške" ni ravno prijatel z računovodskimi načeli. Stroški morajo biti realni in ne izmišljeni. Sicer je pa bistvo podjetništva maksimiranje dobička in optimiranje davka. Glede tega, pa bi se vi morali vsest za skupno mizo in doreč to že med letom, kako ravnati. Obvladovanje stroškov pomeni, da jih minimalizirate in ne povečujete.
Če imate dobiček, denarja pa nikjer - ste mogoče kaj investirali, nabavili material, avto? Vam dolgujejo kupci? Tu je lahko skrit vaš denar. Denar na TRR nam ne pove veliko o poslovanju. Če ga je preveč, pomeni bolj nerodnost kot spretnost podjetnika, ki tega denarja ne plasira v valožbe.
Še enkrat ponavljam, računovodja je zadolžen realno knjižit ekonomske kategorije, upoštevat standarde, podjetnik pa je zadolžen za ukrepe. dobro pa je, da z računovodjem sodeljujeta, da mu svetuje, kaj in kako ukrepat, da ne bo kaj skregano s zkonodajo. V primeru "štepanja" stroškov prihaja do tega zelo hitro. Država hoče pač svoje.
Če imate dobiček, denarja pa nikjer - ste mogoče kaj investirali, nabavili material, avto? Vam dolgujejo kupci? Tu je lahko skrit vaš denar. Denar na TRR nam ne pove veliko o poslovanju. Če ga je preveč, pomeni bolj nerodnost kot spretnost podjetnika, ki tega denarja ne plasira v valožbe.
Še enkrat ponavljam, računovodja je zadolžen realno knjižit ekonomske kategorije, upoštevat standarde, podjetnik pa je zadolžen za ukrepe. dobro pa je, da z računovodjem sodeljujeta, da mu svetuje, kaj in kako ukrepat, da ne bo kaj skregano s zkonodajo. V primeru "štepanja" stroškov prihaja do tega zelo hitro. Država hoče pač svoje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: Naloge in dolžnosti rčn. servisa
Niko,
žal vas moram tudi jaz razočarat ...za neugoden davčni izid morate prevzeti krivdo nase, saj morate kot podjetnik obvezno sami imeti pregled nad prihodki in stroški, pa čeprav vam poslovne knjige vodi rčn. servis (izpise vam bodo naredili med letom kadarkoli boste želeli). Za svetovanje glede optimiranja davčne obveznosti nismo namreč pristojni računovodje, temveč se obrnite že med letom na davčnega svetovalca, če boste videli, da imate veliko razliko med prihodki in odhodki.
Naloge in dolžnosti rčn. servisa so namreč:
vodenje poslovnih knjig, izdelava davčnih in drugih obračunov npr.:
- kontiranje in knjiženje dokumentov v temeljne poslovne knjige (glavna knjiga in dnevnik glavne knjige),
- vodenje pomožnih knjig in razčlenjevalnih razvidov (analitične evidence terjatev in obveznosti, analitične evidence osnovnih sredstev),
- analitično razvidovanje stroškov in prihodkov,
- sestavljanje letnega poročila skladno z ZGD in SRS za poslovne potrebe in za namene javne objave ter statistične potrebe,
- vodenje davčnih evidenc (npr. evidenc po predpisih o DDV) ter sestavljanje davčnih obračunov, kot so npr. obračun davka od dohodka pravnih oseb, obračun davka na dodano vrednost, obračun davčnega odtegljaja po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb ali po Zakonu o dohodnini ter sestavljanje drugih davčnih obračunov,
- obračun plač in drugih dohodkov iz zaposlitve kot tudi drugih dohodkov fizičnih oseb, katerih izplačevalec je naročnik te pogodbe (kot npr. avtorskih honorarjev, podjemnih pogodb, dohodkov iz najemnin in drugih), vključno z izdelavo vseh z zakonom ali drugimi predpisi predpisanih obračunov in poročil, povezanih s temi izplačili (ob samem izplačilu in ob zaključku leta),
- sestavljanje poročil po naročilu naročnika za njegove potrebe (npr. za potrebe uprave, lastnikov) in izdelovanje poročil, predpisanih z zakonom in drugimi predpisi za potrebe Banke Slovenije, Statističnega urada, ZPIZ in morebitnih drugih državnih inštitucij ter drugih oseb (npr. banke, zavarovalnice) na željo naročnika,
- svetovanje na področju računovodenja, priprave verodostojnih knjigovodskih listin ter na drugih področjih, povezanih z računovodenjem in vodenjem davčnih evidenc ter izdelavo obračunov,
- sodelovanje pri revizijskih in inšpekcijskih pregledih naročnikovega poslovanja.
Za velik znesek davka na podlagi davčnega obračuna in zdaj najbž tudi mesečne akontacije davka ni kriv rčn. servis. Obvezno morate sami imeti pregled nad stanjem (npr. naredite 3x na leto), rčn. servis knjiži poslovne dogodke na podlagi dokumentov, ki jih jim vi posredujete.
Skratka, če tudi letos uspešno poslujete, kontaktirajte davčnega svetovalca, pa se boste izognili šoku konec leta.
Lep pozdrav!
žal vas moram tudi jaz razočarat ...za neugoden davčni izid morate prevzeti krivdo nase, saj morate kot podjetnik obvezno sami imeti pregled nad prihodki in stroški, pa čeprav vam poslovne knjige vodi rčn. servis (izpise vam bodo naredili med letom kadarkoli boste želeli). Za svetovanje glede optimiranja davčne obveznosti nismo namreč pristojni računovodje, temveč se obrnite že med letom na davčnega svetovalca, če boste videli, da imate veliko razliko med prihodki in odhodki.
Naloge in dolžnosti rčn. servisa so namreč:
vodenje poslovnih knjig, izdelava davčnih in drugih obračunov npr.:
- kontiranje in knjiženje dokumentov v temeljne poslovne knjige (glavna knjiga in dnevnik glavne knjige),
- vodenje pomožnih knjig in razčlenjevalnih razvidov (analitične evidence terjatev in obveznosti, analitične evidence osnovnih sredstev),
- analitično razvidovanje stroškov in prihodkov,
- sestavljanje letnega poročila skladno z ZGD in SRS za poslovne potrebe in za namene javne objave ter statistične potrebe,
- vodenje davčnih evidenc (npr. evidenc po predpisih o DDV) ter sestavljanje davčnih obračunov, kot so npr. obračun davka od dohodka pravnih oseb, obračun davka na dodano vrednost, obračun davčnega odtegljaja po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb ali po Zakonu o dohodnini ter sestavljanje drugih davčnih obračunov,
- obračun plač in drugih dohodkov iz zaposlitve kot tudi drugih dohodkov fizičnih oseb, katerih izplačevalec je naročnik te pogodbe (kot npr. avtorskih honorarjev, podjemnih pogodb, dohodkov iz najemnin in drugih), vključno z izdelavo vseh z zakonom ali drugimi predpisi predpisanih obračunov in poročil, povezanih s temi izplačili (ob samem izplačilu in ob zaključku leta),
- sestavljanje poročil po naročilu naročnika za njegove potrebe (npr. za potrebe uprave, lastnikov) in izdelovanje poročil, predpisanih z zakonom in drugimi predpisi za potrebe Banke Slovenije, Statističnega urada, ZPIZ in morebitnih drugih državnih inštitucij ter drugih oseb (npr. banke, zavarovalnice) na željo naročnika,
- svetovanje na področju računovodenja, priprave verodostojnih knjigovodskih listin ter na drugih področjih, povezanih z računovodenjem in vodenjem davčnih evidenc ter izdelavo obračunov,
- sodelovanje pri revizijskih in inšpekcijskih pregledih naročnikovega poslovanja.
Za velik znesek davka na podlagi davčnega obračuna in zdaj najbž tudi mesečne akontacije davka ni kriv rčn. servis. Obvezno morate sami imeti pregled nad stanjem (npr. naredite 3x na leto), rčn. servis knjiži poslovne dogodke na podlagi dokumentov, ki jih jim vi posredujete.
Skratka, če tudi letos uspešno poslujete, kontaktirajte davčnega svetovalca, pa se boste izognili šoku konec leta.
Lep pozdrav!
MOJE MNENJE
Moje mnenje je sicer malo drugačno. To kar sedaj počnemo servisi (so tudi izjeme) se težko imenuje računovodski servis, ampak bi se lahko bolj imenoval knjigovodski servis, saj samo poknjižimo dogodke in zdravo! Zelo lepo bi bilo (nekateri programi to edinstveno omogočajo), da bi stranki (seveda če redno nosi dokumente) vsake toliko časa naredili bilanco uspeh. Ne strinjam se s tem, da bi morala stranka kot je navedel niko : "saj morate kot podjetnik obvezno sami imeti pregled nad prihodki in stroški, pa čeprav vam poslovne knjige vodi rčn. servis", saj to pomeni dvojno vodenje knjig. Bi pa morala vsaka stranka malo požokati servis proti koncu leta (ca. oktobra) kako kaj kaže.
Strinjam se z obojimi. Računovodje smo zato, da pravilno poknjižimo obstoječo dokumentacijo. Morda veliki servisi nimajo časa spremljati vsakega podjetnika posebej že med letom. Mali pa lahko in tudi to delamo, vsaj nekateri. Besede o pridobivanju stroškov namreč ne pomenijo "sleparskih" stroškov, pač pa lahko podjetnik med letom, če ima denar, nabavi kakšno OS, ki mu potem zmanjšuje dobiček. Je pa vsekakor potreben celoletni kontakt med računovodjo in stranko. In zelo pomembno je tudi, kako se stranka med letom obnaša: ali pravočasno dostavlja dokumentacijo, pravočasno plačuje račune,...
DECO
Vsekakor je med reč. servisom in podjetnikom potreben korekten poslovni odnos, kar pomeni, da stranka redno dostavlja dokumentacijo (po možnosti urejeno, saj s tem tudi veliko pove), servis pa redno poknjiži, izdeluje obračune. Zagovarjam navado, da se vsake toliko "vrže ven" bto bilanca, se pogledajo postavke, oceni rezultat in predebatira. Prvič junija, pa potem po dopustih in seveda novembra-decembra. Za novo leto je vse prepozno. Nam to funkcionira in že dolgo ni bilo presenečenj.
LP
A
LP
A
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Menim, da ni dovolj da smo knjigovodski servis, da brž zmečemo podatke v program in adijo! Ne, potrebno je sodelovanje s podjetnikom. Opozarjati ga moramo na posledice (davčne) glede njegovih odločitev. Seveda, pa mora biti podjetnik pripravljen sodelovati.
Niko, ne zamerite nam nekoliko ostrejšega tona. Davčni nadzor je z letošnjim letom precej ostrejši, inšpektorji so dobili precej več pooblastil. Sicer pa velja načelo, da z inšpektrorji korektno sodeljujejemo in za kar smo prepričani da je prav, samozavestno zagovarjamo. Mnogokrat so davčno priznani stroški (odhodki) na meji in tu stopi kot "dokaz" podjetnikova utemeljitev.
P.S.: Sicer pa si moramo vtepsti v glavo, da denar, ki je namenjen državi enostavno ni naš. Jaz bi bil zelo vesel, če bi imel možnost plačevati miljonski znesek mesečne akontacije davka - večji del pogače bi bil moj
. S takim razmišljanjem si odrekate (zavestno) dobičku firme, ki je vaš. Sedaj velja za to cedularna obdavčitev, zato ni problema pri dohodnini.
Velikokrat pa nastajajo nejasnosti - ja kje je pa denar, če imam dobiček? Odgovor je jasen, če pogledamo v investicije - lahko je naložen tu, ali pa v zalogah, terjatvah, še bolje v naložbah.
Niko, ne zamerite nam nekoliko ostrejšega tona. Davčni nadzor je z letošnjim letom precej ostrejši, inšpektorji so dobili precej več pooblastil. Sicer pa velja načelo, da z inšpektrorji korektno sodeljujejemo in za kar smo prepričani da je prav, samozavestno zagovarjamo. Mnogokrat so davčno priznani stroški (odhodki) na meji in tu stopi kot "dokaz" podjetnikova utemeljitev.
P.S.: Sicer pa si moramo vtepsti v glavo, da denar, ki je namenjen državi enostavno ni naš. Jaz bi bil zelo vesel, če bi imel možnost plačevati miljonski znesek mesečne akontacije davka - večji del pogače bi bil moj
Velikokrat pa nastajajo nejasnosti - ja kje je pa denar, če imam dobiček? Odgovor je jasen, če pogledamo v investicije - lahko je naložen tu, ali pa v zalogah, terjatvah, še bolje v naložbah.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
MARJETICAVA
- Računovodja

Strinjam se s komentarji računovodij, potrebno je sodelovanje že med letom in čimbolj sproti spremljati situacijo. Dodala bi pa še to, da bi stranke ne samo državi ne plačevale davka, ampak tudi nam čim manj. Zavedati se morajo, da za par jurčkov ne morejo pričakovati, da se mu bo rčn.servis kaj dosti posvetil, ampak bo dejansko zmetal številke v računalnik in konec. Zato, če hočejo kvalitetne storitve, bo potrebno plačati nekaj več.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
..
Hvala za vaše odgovore in mnenja.Moram povedat,da sem zelo natančen in pravočasen pri oddaji papirjev in da mi to dnevno že vzame kar nekaj časa(smiselno bi bilo ,če bi v tem času delal raje svoje delo...)Do sedaj sem slepo poslušal,vse kar so mi svetovali,a zdaj je moje zaupanje seveda manjše.Marsikdo mi reče,enostavno menjaj servis,a mislim,da se je z problemi včasih treba tudi soočit,jih rešit in se iz tega tudi kaj naučit.Imam še eno vprašanje.Ali si svetovanje servisi posebej zaračunajo,ali skupaj z ostalim delom?In če si,kakšne so cene,približno.Lep pozdrav !
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Kot računovodja vam svetujem, da če ni nujnoooooooo potrebno ne menjujte servisov. Pred kratkim sem dobila v roke knjige takega podjetja in vam povem, da so bila prava katastrofa. Vsak servis je nekaj naredil, za predhodnikom nič uskladil, dokumenti so se izgubili, celo bilance. Kje boš po nekaj letih iskal dokumente, saj ne veš kdo jih je izgubil, če sam ne prevzameš oz. če se sploh ne napiše primopredajnega zapisnika. Pa tudi če ga, vprašanje če tisti, ki prevzema opazi, da kaj manjka. Skratka, če večkrat menjate, bodo knjige garantirano katastrofa.
Kar se zaračunavanja svetovanj tiče pa tako: nekateri servisi računajo pavšal v katerem je že zajeto svetovanje in tudi bilance, nekateri pa dejansko opravljene storitve, kjer je tudi svetovanje posebej. Poglejte kaj vam piše v pogodbi.
Kar se zaračunavanja svetovanj tiče pa tako: nekateri servisi računajo pavšal v katerem je že zajeto svetovanje in tudi bilance, nekateri pa dejansko opravljene storitve, kjer je tudi svetovanje posebej. Poglejte kaj vam piše v pogodbi.