V letu 2006 bom imela status študenta (redni študent do 26 let) 6 mesevec, kasneje se bom redno zaposlila z neto plačo cca. 220 000 sit po kolektivni pogodbi za delavce v šolstvu.
Zanima me po kakšnem ključu se uveljavla posebna osebna oljašava za študentsko delo. Kakšna je lahko vsota na štud. napotnice glede na sorazmerni del leta da mi pripada posebna osebna olajšava in ali mi le ta sploh pripada glede na to da bom z redno plačo presegla znesek 1 600 000 vseh obdavčljivih dohodkov (plača plus delo preko štud. servisa v prvih 6 mesecih leta).
Menim, da je to vprašanje aktualno za vse absolvente ki se bomo tekom leta redno zaposlili.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
posebna osebna olajšava - študenti
Moderator: Mirko Zbačnik
Sorazmeren del posebne osebne olajšave za dohodke preko študentskega servisa pripada tudi sorazmernemu delu dohodkov v obdobju, ko imate status študenta. (800.000 dohodkov, ki jim "pripada" posebna osebna olajšava v znesku 600.000). Dohodki iz delovnega razmerja se torej ne vštevajo v obdobje statusa študenta, saj ste jih prejeli po prenehanju statusa. V znesek 800.000 pa se lahko vštevajo npr. prejete obresti, dividende, če jih boste prejeli v obdobju statusa (torej v prvih 6 mesecih). In še nekaj: če boste dohodek za opravljeno delo za mesec junij prejeli šele v mesecu juliju, se ta dohodek šteje kot dohodek prejet izven statusa študenta brez upoštevanja posebne osebne olajšave.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Akontacija dohodnine se plača od vsakega posameznega dohodka, če le-ta presega 100.000 SIT.
V letni davčni napovedi pa ugotovimo dohodnino od vseh vrst dohodkov: dohodkov preko študentskega servisa, dohodkov iz delovnega razmerja ipd. ( naj se opravičim glede na moj prejšnji odgovor: dividende in obresti se od 01.01.2006 ne vštevajo več v dohodnino, ampak se samostojno-dokončno obdavčijo). Pri tem pa se upoštevajo olajšave: splošna olajšava za vse vrste dohodkov v celotnem znesku, če te v času statusa študenta starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana; posebna osebna olajšava, ki je vezana na študentske zaslužke. Zato ne morem reči, da od študentskega dela ne boš plačala dohodnine na letni ravni. O tem smo veliko pisali v začetku leta, ko so se "pisale" napovedi za leto 2005. Pobrskaj malo za nazaj.
Lep pozdrav!
V letni davčni napovedi pa ugotovimo dohodnino od vseh vrst dohodkov: dohodkov preko študentskega servisa, dohodkov iz delovnega razmerja ipd. ( naj se opravičim glede na moj prejšnji odgovor: dividende in obresti se od 01.01.2006 ne vštevajo več v dohodnino, ampak se samostojno-dokončno obdavčijo). Pri tem pa se upoštevajo olajšave: splošna olajšava za vse vrste dohodkov v celotnem znesku, če te v času statusa študenta starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana; posebna osebna olajšava, ki je vezana na študentske zaslužke. Zato ne morem reči, da od študentskega dela ne boš plačala dohodnine na letni ravni. O tem smo veliko pisali v začetku leta, ko so se "pisale" napovedi za leto 2005. Pobrskaj malo za nazaj.
Lep pozdrav!