zavezanec proti nezavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mic
Novinec
Novinec

zavezanec proti nezavezanec

Odgovor Napisal/-a mic »

Pozdravljeni vsi skupaj!

Sem nov na področju "podjetništva" in skušam razumeti DDV (če je to sploh možno? :)).

Recimo, da imamo dve snažilki. Obe dobita plačano čiščenje, ampak čistila in cunje dobita na objektu (nič ne kupujeta sami, samo izdajata račune). Micka ni davčni zavezanec, Francka pa je.

1. Čistita za podjetje, ki je davčni zavezanec. Če Micka zaračuna 50.000 SIT, koliko naj zaračuna Francka, da bo izstavila enako visok račun? 50.000+DDV ali 50.000 z že vštetim DDV? Za podjetje je namreč njun račun prejeta faktura in Franckin DDV podjetje upošteva v svojem obračunu DDV, zato bi bilo (da sta za podjetje obe snažilki enako dragi) prav, da Francka zaračuna 50.000+DDV, torej 60.000 SIT.

2. Isti primer, samo stranka je fizična oseba. Fizična oseba svojega DDV ne obračunava, torej bo, če sledimo zgornji primer, Francka dražja od Micke.

Česa ne razumem?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če za podjetje delata dve snažilki, ena ki je zavezanka za DDV in druga ki ni, prva izstavi račun za 50.000 sit, druga za 50.000 sit + DDV. 50.000,00 je za podjetje (DDV zavezanca) strošek, 10.000 DDVja pa je vstopni DDV, ki tako zmanjšuje obveznost podjetja za DDV. Torej strošek je enak, le DDVja plača podjetje manj. Njun prihodek pa je v obeh primerih 50.000 sit, le da druga plača še državi 10.000 sit, prva pa ne.

Če pa delata snažilki za fizično osebo, ki si ne upošteva vstopnega DDV je seveda prva cenejša od druge.

LP :)
simon1980
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a simon1980 »

ali enostavneje: isto sranje, drugo pakovanje

če maš trenutno denarja viška pač plačaš 60.000, pa si tistih 10.000 davka odbijaš, če pa nimaš dnara pa plačaš ceno brez davka 50.000 in si nimaš več kaj odbijati

je pa problem ko obe, Micka in Francka računata 60.000 sit pa ena je davčni zavezanec druga pa ni.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To, slednje sem imel tudi jaz v milsih. Jaz, kot računovodski servis sem lahko tu konkurenčnejši, ker DDV ne zaračunam. Pri večino podjetnikov je važna "cifra" ne pa kaj se skriva za njo. Jaz računam 50.000, konkurenca 60.000. Za porabnika je vseeno, zame pa tudi. Navzven sem pa jaz konkurenčnejši (za nepoznavalce). :spomezik: :sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mic
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mic »

Ja, ravno to sem hotel reči... Jaz nisem strokovnjak za računovodstvo, niti za davke. Ampak če malo razmisliš, tale DDV spremeni cene tvoje storitve - najbolj kadar prodajaš samo storitev in nimaš vhodnih faktur.

A potem to pomeni, da tako pač je? Torej, davčni zavezanci naj poslujejo z davčnimi zavezanci, kada pa iščem "malarja" za dnevno sobo (jupol kupim pa sam :)), pa najdem takega, ki ni zavezanec... Čudno!

Lp, M.
simon1980
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a simon1980 »

tudi davčni zavezanci kdaj vede raje poslujejo z nezavezancami ali celo z zavezancem, ki na opravljeno storitev ne izstavi računa (ker te tako "trenutno" dosti ceneje pride)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Torej v praksi dokazano, da so naši davki previsoki :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori