Pokrivanje izgube d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Pokrivanje izgube d.o.o.

Odgovor Napisal/-a Roba »

Ali lahko majhna d.o.o. pokriva izgubo poslovnega leta (2003)že ob sestavljanju računovoddskih izkazov za to poslovno leto (2003)??? Se mi zdi, da sem nekje prebrala, da d.o.o. lahko pokrivajo izgubo ob razporeditvi bilančnega dobička... vem pa da se izgubo lahko pokriva tudi v tekočem letu. Sem že čisto zmedena... ampak zdaj je tak čas, da se nam stvari malo mešajo, a ne? Vseeno upam, da ostali nimate takih problemov :).
Mi lahko kdo pomaga z odgovorom?

Želim vam čim manj problematično sestavljanje izkazov in lp!
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Tukaj v IKSu berem na str.62 št.1-2/04 - uprava mora pri sestavitvi letnega poročila ves čisti dobiček nameniti za pokrivanje izgube...
Sicer pa še nimam ne vem kaj izkušenj, da bi vam lahko svetovala. Včasih pomaga pet minut sprehoda. Lep pozdrav!
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Ja, ampak tam je govora o pokrivanju prenesene izgube, se pravi izgube iz prejšnjih let, ki se mora pri razporejanju dobička najprej pokriti. Mene pa zanima izguba tekočega leta... prikazali bomo izgubo, na kontu druge rezerve in preneseni dobiček imamo dovolj velik saldo, da to pokrijemo. Ali lahko to naredimo že pred sestavitvijo bilance ali šele kasneje?
Helena, vseeno hvala za trud!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz sem naredila tako lani - pokrivala sem izgubo tekočega leta z prenesenim dobičkom, pa me niso nikjer opozorili, da bi bilo narobe.

Mirjana
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Mirjana, če prav razumem, si izgubo pokrila pred zaključitvijo - in si potem na koncu imela dobiček?
računovodja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a računovodja »

Vem, da je bilo govora na seminarju ZRFR(Odar), da po novih standardih ni potrebno več izkazati izgube in jo šele v naslednjem letu pokrivati, ampak jo moraš takoj pobotati z prenesenim dobičkom, če je le mogoče. Glede tega kako bi naredila že med letom pa mi ni čisto jasno kako. Upam da sem ti vsaj malo pomagala,
LP DH
Mene pa bolj zanima, če ima letos kdo izkušnje s pokrivanjem prenesene izgube iz prihodkov tekočega leta pri d.n.o.?Zgoraj tema.
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Izgube za tekoče leto ne morete pokrivati s prenesenim dobičkom iz prejšnjih let, saj potem ni izkazano stanje za tekoče leto pravo. Izgubo pokrivate šele naslednje leto.

LP :D
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Ja, tudi jaz mislim tako, za tekoče leto je potrebno izkazati kot
rezultat poslovanja izgubo, vendar vem, da lani obrazci za AJPES
niso dovolili hkratnega prikazovanja izgube(tek.leto) in dobička
(iz prej.let), zato je bilo potrebno izgubo pokriti in prikazati
bilančni dobiček ali izgubo, ki pa je rezultat oz.seštevek vseh
let, to je kumulativni podatek, izguba iz tekočega leta pa ostaja.
Upam, da pravilno razmišljam. Ali ima še kdo take izkušnje??
Zaenkrat imamo še vedno dobičke, tako da je to precej meglena tema.
LP, Gordana
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Na seminarju so nam povedali, da uprava že v okviru letnega poročila razporeja dobiček oziroma pokriva izgubo. Če je dobiček, je potrebno najprej pokriti izgubo, ker se v naslednje leto ne more prenašati dobička in izgube hkrati. Če je izguba in imate dobiček iz preteklih let, morate to izgubo pokriti.
Odgovori