NAJEMNINA, NALOŽBENE NEPREMIČNINE...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fortun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

NAJEMNINA, NALOŽBENE NEPREMIČNINE...

Odgovor Napisal/-a fortun »

V podjetju, kjer so me nedavno zaposlili, imamo eno veliko zmešnjavo - oziroma meni se zdi, da je to, kar se trenutno vodi v knjigah nepravilno - prosim za pomoč. Naj na kratko obrazložim situacijo:

firma je registrirana kot d.o.o. in zavezanec za DDV, z indentifikacijsko številko.

podjetje ima v svojih poslovnih knjigah 3 nepremičnine - stanovanja, v katerih živijo zaposleni. Stanovanja so kupili: 15-11/1999, 19/12-2000 in 11/12-2002. Zaposlenim se zaračunava najemnina (firma izstavi zaposlenim račun), ki pa je malenkost nižja od tržne - čeprav bi se to še dalo tolerirati. Po moje je napaka to, da firma NI registrirana za dajanje nepremičnin v najem. Po moji logiki bi bilo treba firmo registrirati za dajanje nepremičnin v najem - šifra 70.200 - dajanje lastnih nepremičnin v najem. Imam prav?
Gremo naprej: a pojem KADROVSKA NAJEMNINA sploh še obstaja? A ni to še iz TITOVIH časov??? Kako bi knjižili (predpostavimo, da smo registrirani za dajanje nepremičnin v najem) najemnino?
Naslednja "napaka": zaposlenim bi po moje morali prikazati, to, da se jim daje stanovanje, kot bonifikacijo, ali pač ne? Kako je s tem?

Po novih standardih pa je itak vse še bolj zmedeno, ker so nam v novem kontnem načrtu dodali nov konto - naložbene nepremičnine. Če se bo ta stvar, predstavljena tako kot jo trenutno razlagajo, "obdržala", pa bo najbolje te nepremičnine prodati! Saj tako in tako amortizacija ne bo davčno priznana, tako da bodo nepremičnine itak samo strošek za podjetje! In to davčno nepriznan!!
Kaj menite ?

Aja, v podjetju trenutno "zagovarjajo" "kadrovske najemnine" takole: vsi zaposleni imajo stalno prebivališče izven Ljubljane in pravijo, da bi bili prevozni stroški preveliko breme za podjetje, če bi se zaposleni dnevno vozili iz kraja stalnega prebivališča, tako da so se raje odločili za nabavo nepremičnin.

Bila bi vam zelo hvaležna za kakršne koli informacije.

Lep dan vam želim!
LP,
Fortun
Odgovori