V s.p. imamo osebni avtomobil knjižen med osnovna sredstva. Osebni avto je že v celoti amortiziran in nima več neodpisane vrednosti. Star je 4 leta.
Želeli bi ga prenesti iz s.p. v gospodinjstvo ali pa ga prodati. Kako naj ta prenos-izločitev iz osnovnih sredstev izvedemo z minimalnimi stroški - namreč vrednost os.avta je še cca. 2 mio?
Ker takšnega primera v našem s.p. še nismo imeli, vas prosim za pomoč, nasvet in vaše izkušnje pri izločanju osebnega avtomobila iz osnovnih sredstev pri s.p.
Kako izločiti osebni avto iz osnovnih sredstev?
Moderator: Mirko Zbačnik
Če sem prav razumela, moram izdati račun za 2 mio in zaračunati 20 % DDV kljub temu, da si vstopnega DDV nisem poračunala. Prav tako pa mi 2 mio gresta v izredne prihodke. To je ja nesmisel.
Ali ima kdo kakšne drugačne izkušnje z izločitvijo os.avtomobila iz evidenc?
Kako se to lahko izvede preko komisijske prodaje?
Ali ima kdo kakšne drugačne izkušnje z izločitvijo os.avtomobila iz evidenc?
Kako se to lahko izvede preko komisijske prodaje?
Komisijska prodaja je ena od variant.
Večina prodajalcev avtomobilov, ki se ukvarja s preprodajo starih avtomobilov Vam bo najbolje svetovalo.
Tako se izognete plačilu DDV, vrednost za katero boste avto prodali, pa jasno gre v prevrednotovalne poslovne prihodke, če je avto že v celoti zamortiziran.
LP
Večina prodajalcev avtomobilov, ki se ukvarja s preprodajo starih avtomobilov Vam bo najbolje svetovalo.
Tako se izognete plačilu DDV, vrednost za katero boste avto prodali, pa jasno gre v prevrednotovalne poslovne prihodke, če je avto že v celoti zamortiziran.
LP
Helena, Roki, še enkrat malce bolj podrobno. Tudi mi imamo kombi in je sedaj potekel zanj finančni leasing, ki je bil seveda sklenjen s firmo, pa bi ga radi na najboljši način spravili ven iz firme in ga prepisali na enega od lastnikov firme. Ali velja za nas isto, da gremo k posredniku in če ja, potem mi malce bolj obrazložite, zakaj. Saj se bo na pogodbi isto vidlo, da bo avto šel na enega izmed povezanih oseb. Nisem računovodkinja zato lepo prosim za bolj tak "za butle" odgovor.
Nekje na netu, samo se več ne spomnim kje, sem brala, da je najbolje narediti tako, da firma ali s.p. proda avto posredniku z rabljenimi avtomobili. Na podlagi računa razknjižiš avto v svojih knjigah. Račun, ko od posrednika kupiš "svoj avto" je pa že druga zgodba, ki nima nič opraviti s firmo. Ta verzija je bila predstavljena kot najugodnejša.