IZVRŠBE - PRILOGE

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

IZVRŠBE - PRILOGE

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Zanima me, kakšne morajo biti priloge, ko vložiš izvršbo. Mi smo do sedaj dali foto-kopijo pogodbe in izpisane račune iz programa, ki sploh niso bili podpisani. Kljub temu smo kar nekaj izvršb dobili poplačanih. Zdaj pa se je prvič zgodilo, da je stranka ugovrajala temu, ker računi niso podpisani in piše, da lahko sodišče vloženo izvršbo zavrže.
Ali bi torej priložene račune moral podpisati direktor (kar sicer ne pošne) ali oseba, ki račune izstavlja, ali oseba, ki je odgovorna za računovodstvo?
Prosim za nasvet.
LP :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljena,

Enak primer smo imeli tudi mi, zato je račune podpisal direktor in smo vložili dopolnitev k predlogu in je bilo o.k.

Lp
marea
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala. :) Naša pravnica pa je rekla, da se ne da za vložene izvršbe nič narediti, lahko samo upamo, da dolžnik tega ne bo opazil in se ne bo pritožil. Torej, bi tudi mi lahko naredili dopolnitev - o čemer sem razmišljala tudi sama.
Če pa je že izdan sklep o izvršbi, pa se stranka ni pritožila, je pa menda itak vse ok.
Lep dan :)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ja Lotica, lahko se vam kljub temu zgodi, da bo sodišče izvršbo zavrglo oz. bo dolžnik uspel z ugovorom. Ker Zakon o izvršbi določa, kaj se šteje za verodostojno listino, kar račun je, določa pa tudi, da mora biti podpisana s strani odgovorne osebe.

Po črti zakona bi vas sodišče moralo preden je izdalo sklep o izvršbi pozvati, da to dopolnite, ker pa ni, je seveda dolžnik to lepo videl in bo sedaj vso stvar zavlekel. Problem je zaradi tega, ker je bil sklep o izvršbi že izdan s strani sodišča in vas niso prej pozvali, da to dopolnite.

Ker če sem kdaj delala ugovor zaradi tega, da se je malo zavleklo in si je dolžnik npr. s tem pridobil čas in je v tem času plačal, sem najprej pogledala račun, ali je izpisano ime in priimek odgovorne osebe, kaj je ta odgovorna oseba (direktorj, namestnik, itd) ali je podpis odgovorne osebe. In če seveda ni blo vsega tega, sem z ugovorom v 80 % uspela.

Tako da Lotica pazite, da ne bi zastarali računi, ker če vam vse pade v vodo je važno, da imate možnost še enkrat vložiti izvršbo.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Vsako kopijo priloge, ki jo priložim sodišču (tudi če že ima žig in podpis) še enkrat žigosam in podpišem kot original.

Za že vložene izvršbe lahko naredite dopolnitev.

Lp
tisdno
Računovodja
Računovodja

Če pa dolžnik ne da ugovor pa je seveda sklep pravnomočen in potem se nimate več kaj sekirati.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Res sem bila nepazljiva, ampak izvršbe vlagam že cca 4 leta, pa še nikoli ni bilo kakšrnih koli težav glede tega, ker računi niso bili podpisani, nobene zavrnitve izvršbe ali ugovora.

Kako pa naj naredim dopolnitev za že vložene izvršbe? Kot dopis, v katerem navedem, da se izvršba dopolnjuje glede prilog - računov, ki niso bili podpisani? Kaj pa delovni nalogi in primopredajni zapisniki - a naj bi to tudi podpisal direktor?

Hvala vsem za odgovore.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Če vlagaš izvršbo na podlagi verodostojne listine, potem je to npr. račun ali pa izpisek odprtih postavk. Na računu mora biti z imenom in priimkom izpisano ime pooblaščene osebe, npr. DIREKTOR: JANEZ NOVAK, potem pa podpis direktorja in seveda še žig (bolje je, mislim, da pa sedaj žig ni potreben - od viška ne boli glava). Na verodostojni listini pa mora biti tudi navedeno, kdaj je terjatev zapadla oz. če ni, potem direktor to naredi s posebno izjavo, ki mora biti priložena predlogu za izvršbo skupaj z računom ali izpiskom odprtih postavk.

Če imate sklepe v izvršbah že izdane in če so že pravnomočni in ugovora ni bilo, potem na dajajte dopolnitev. Drugače pa tako kot ste napisali, da dopolnjujete predlog za izvršbo s podpisanimi računi, ker je prišlo npr. pri odpravi pošte do napake in so šli pomotma naprej nepodpisani računi, tako nekako. Delovni nalog in zapisniki (te jaz ne dajem zraven izvršbe, šele kasneje če dolžnik ugovarja). Saj včasih potem dolžnik ugovarja, da nekaj ni naročil, potem pa ga "zašiješ" tako, da sodišču predložiš nalog. Za te pa ne velja vse tisto, podpisi, žigi itd. vendar če imate možnost, naj bodo podpisani.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

No, to bo direktor vesel, ko bo imel še dodatno podpisovanje :)
Bom preverila, kje še ni bil izdan sklep in poklicala na sodišče, da ne bi medtem izdali sklepa.
Torej je pri vložitvi izvršbe najprej dovolj, če daš samo račun in npr. pogodbo? Jaz sem vedno mislila, da je potrebno priložiti že takoj na začetku čim več dokumentacije (najbrž je tako rekel tudi prejšnji pravnik, s katerim smo sodelovali, pa sem se tega ves čas držala).
Še enkrat najlepša hvala za vso pomoč, vse odgovore. V bodoče bom raje prej vprašala in potem naredila. Ampak zakaj na sodišču potem vedno rečejo, da je potrebno priložiti kopije računov - ker po mojem to ni več kopija, če je račun original podpisan in požigosan :?: :!:
Lep dan želim vsem :)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Tudi to ni res. Sodišču je potrebno priložiti dva izvoda prilog in sicer en komplet v originalu in en komplet kopij - po črti zakona. Seveda od sodnika pa je odvisen kaj bo naredil, ali vas pozval, da to dopolnite ali pa ne. Ker pa je vam bistvo, da naredite to tako, da bo dolžnik imal čim manj možnosti za ugovor, narediti drugič tako. Prilog ostalih - pogodbe, nalogi, dopisi itd. Nikar jih ne prilagajte zraven. Iz samo enega razloga - kot sem prej napisala, da vidite, kaj bo dolžnik ugovarjal (če bo) in kaj bo napisal. Ker zakaj bi mu že prej dali kost za glodanje in se bo spustil v člene npr. pogodbe, ali pa v nalog, da mogoče, kaj niste dobro napisali, itd. Pustiti si morate manever za odgovore na dolžnikove navedbe.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, Tisdno. Bom upoštevala nasvete izkušene kolegice :spomezik:
tisdno
Računovodja
Računovodja

Malenkost Lotica :P, z veseljem še kdaj drugič.
Odgovori