Pogodba - nasprotna tožba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zoris
Računovodja
Računovodja

Pogodba - nasprotna tožba

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Pozdravljeni!
Sedaj pa res potrebujem pomoč poznavalcev računovodske-knjigovodske stroke in pravne.
Sklenjena je bila pogodba o prevzemu računovdsko-knjigovodskih poslov in poslovnem sodelovanju. V navadi imam, da jaz pripravim pogodbo v kateri konkretno napišem, katere storitve se bodo opravljale. Takrat pa sem popustila naročniku. In tako ta pogodba med drugim vsebuje:
-da naročnik potrebuje celovit računovodsko knjigovodski servis, tudi s svetovanjem o racionalizaciji poslovanja in spremembah organizacije poslovanja z vidika racionalzacije in celovite preglednosti podatkov,
- da izvajalec prevzame kompletno vodenje poslovnih knjig in računovodskih storitev za izvajalca,
da izvajalec zagotovi tekoče vodenje poslovnih knjig skladno z veljavnimi računovodskimi predpisi v času od prevzema do poteka te pogodbe in skupaj z naročnikom vzpostavita najboljši način posredovanja podatkov in obdelavo teh podatkov,
- izvajalka odgovarja za strokovnost prevzetega dela in spoštovanja rokov za oddajo podatkov,
- izvajalka zagotavlja naročniku, da bo vso potrebno delo opravljeno v zakonitih rokih in bodo spoštovani predpisi iz računovodsko-knjigovodskega področja.

14 dni po podpisu pogodbe, se je naročnik odločil za prisilno poravnavo in tako sem v skladu z navodili prisilne upraviteljice in ostalih, ki sodelujejo pripravljala določene podatke, čeprav to ni bilo dogovorjeno in v pogodbi tega ni zapisano (težav in ozadja ne bom opisovala s programsko opremo, verodostojno dokumentacijo, itd.,).

Sedaj pa je naročnik vložil nasprotno tožbo (vložena je izvšba zaradi neplačanih računov z moje strani) in v kateri pravi:
- da sem ugovore zoper nupravičeno prijavljene terjatve pripravljala jaz kot izvajalka in da
- sem pri vložitvi ugovorov rok zamudila, zato so bile navedene terjatve v postopku prisilne poravnave priznane.

Sedaj pa bi prosila za pomoč v odgovorih:
1. Ali glede podpisane vsebine pogodbe avtomatsko res spada k tekočem vodenju poslov tudi priprava za potrebe prisilne poravnave in
2. Ali sem za vložitev ugovorov res odgovorna jaz, čeprav sem podatke pripravila do dogovorjenega datuma med upraviteljico, naročnikom in menoj.

Ker se naj bi sestala z odvetnikom in bi rada slišala tudi vaša mnenja vas še enkrat nujno prosim za pomoč.

Lep dan še naprej
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Seved se lahko zgodi, da se spregleda kakšen datum, zato se je za tekšne primere potrebno zavarovati (POKLICNA ODGOVORNOST)

Če pa sedaj niste zavarovani, pa vam ne preostane drugega, kot da najamete dobrega odvetnika.Pogodba, če ni definirana kako drugače je za vas zelo neugodna.

Probajte se pozanimati na sekciji računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici . Mogeče dobite tam kakšne konkretne nasvete.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Povdarjam, da je zadnji možni datum, do kdaj se morajo predložiti podatki za vložitev ugovorov, določila upraviteljica (datume upraviteljice nisem preverjala, saj sem pri naročniku imela tekočega dela preveč-pogodba je bila sklenjena šele v sredini novembra in je bilo tu zaključek leta), ki je vodila prisilno poravnavo in podatki so bili do tega datuma tudi pripravljeni.

Sem pa res poslala e-pošto na sekcijo.
Bom javila, če bom prejela kakšen strokovni odgovor.

Lp
Odgovori