Razlika med d.o.o. in s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Razlika med d.o.o. in s.p.

Odgovor Napisal/-a DEJANA »

Zanima me, kakšna je razlika vodenja poslovnih knjig med s.p. in d.o.o.?Ali mi lahko to kdo po domače razloži?

Lp
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Razlike se ne da kar "po domače" razložiti. Precej je že na forumu okrog tega.... poglejte po temah...(dohodnina s.p., davčni obračun, obračun davka od dohodka,...).

Nekaj osnovnega:

d.o.o. ima kapital....s.p. ga nima
d.o.o. ima neto plačo.... s.p. jo nima (če d.o.o. ni enoosebna družba)
d.o.o. bolj ozko razpolaga z gotovino.... s.p. ima pretoke gotovine, vendar mora voditi evidenco z gospodinjstvom
d.o.o. je pravna oseba .... s.p. zame ni ne pravna ne fizična oseba... obdavčen je prek Zakona o dohodnini in na koncu (po mojem mnenju) plača kar precej davka
d.o.o. vodi knjige dvostavno.... s.p. jih pod določenimi pogoji lahko enostavno, lahko je normiranec,...

Preberite si: :idea:
http://www.japti.si/index.php?id=845

Obrnite se na razvojne, podjetniške centre v svoji bližini - res da niso kaj prida profi (razen izjem), mogoče boste pa še kak denar lahko koristili pri odpiranju firme.

LP
A
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

ajnos napisal/-a: s.p. zame ni ne pravna ne fizična oseba...
:spomezik:To je fizična oseba. :spomezik: , ki jamči za svoja dejanja z vsem sedanjim, bodočim premoženjem, s sedanjimi in prihodnjimi dohodki.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a DEJANA »

Predvsem sem mislila, kakšna je razlika knjiženja na kontih v dvostavnem knjiženju.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V dvostavnem se nekoliko razlikujejo specifike, ker s.p. ni kapitalska družba, tam se beleži predvsem razmerje s fizično osebo. Drugače pa v kniženju ni bistvenih sprememb.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori