Knjigovodinja mi dela "sranje"

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Kaja1
Začetnik
Začetnik

Knjigovodinja mi dela "sranje"

Odgovor Napisal/-a Kaja1 »

LAhko zbrišete temo, prosim.
Zadnjič spremenil Kaja1, dne 05 Jul 2006, 09:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V pogodbi imate (naj bi imeli) točno določeno, kako postopati. Dvomim, da imate tak način dogovorjen. Za neplačila obstajajo neka druga merila in ne ta.

Imate pa kadarkoli pravico prekinit pogodbo :spomezik: , verjetno imate tudi dogovorjen kak odpovedni rok.

Glede obračuna DDV, ali je pravilen ali ne, pa vam ne moremo kar na pamet odgovoriti.

Če je to res, kar pravite, je pa sramota za našo stroko. to meče slabo lučl na vse nas. :sbolan:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Kaja1
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za odgovor, g. Mirko.
Zadnjič spremenil Kaja1, dne 05 Jul 2006, 09:10, skupaj popravljeno 2 krat.
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Vsaka stvar, pa četudi je slaba, je za nekaj dobra. Mislim, da ste za nekaj stvari celo sami krivi. Ko si pridobivamo računovodja, moramo malo že pogledati, kakšne ima reference.Poleg tega pa se ve, da je za celotno poslovanje odgovorna oseba podjetnik. torej si mora zato pridobiti tudi določena znanja: kako planirati, kakšni so stroški, kakšne so njegove obveznosti itd.. Za izgubo, ki jo naredi podjetnik pač nikakor ne more biti odgovoren računovodja. Mogoče v načinu izterjave ni ravnala najbolj pravilno, jo pa vsekakor razumem, saj imam z izterjavo tudi jaz podobne težave.
Preden ste jo obsodili, da je napačno opravila obračun DDV, bi lahko to preverili. Tako kot je napisano je to težko preveriti, saj se ne ve ali gre za DDV po stopnji 20% ali mogoče kaj tudi po 8,5%, koliko je oproščenih dobav itd.
lep pozdrav!
Kaja1
Začetnik
Začetnik

fiser napisal/-a:Vsaka stvar, pa četudi je slaba, je za nekaj dobra. Mislim, da ste za nekaj stvari celo sami krivi. Ko si pridobivamo računovodja, moramo malo že pogledati, kakšne ima reference.Poleg tega pa se ve, da je za celotno poslovanje odgovorna oseba podjetnik. torej si mora zato pridobiti tudi določena znanja: kako planirati, kakšni so stroški, kakšne so njegove obveznosti itd.. Za izgubo, ki jo naredi podjetnik pač nikakor ne more biti odgovoren računovodja. Mogoče v načinu izterjave ni ravnala najbolj pravilno, jo pa vsekakor razumem, saj imam z izterjavo tudi jaz podobne težave.
Preden ste jo obsodili, da je napačno opravila obračun DDV, bi lahko to preverili. Tako kot je napisano je to težko preveriti, saj se ne ve ali gre za DDV po stopnji 20% ali mogoče kaj tudi po 8,5%, koliko je oproščenih dobav itd.
lep pozdrav!
Vrana vrani ne izkljuje oči.

Lep pozdrav!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tole pa ni bilo lepo. A ste hoteli mnenje ali tolažbo?

Tudi jaz sem mnenja, da vam izdelka nihče ni dolžan izročiti, če ga ne plačate, razen, če ste tako dogovorjeni. Še najbolje pisno. Vi verjetno v trgovini tudi niste prodajali "na up". In ker smo ugotovili, da so pri nas dolžniki zaščiteni kot izumirajoča vrsta, včasih ne preostane drugega, kot ti meni denar, jaz tebi izdelek.
Žal mi je zaradi vaših izkušenj, a razumem tudi vašo knjigovodjo. Tudi sama sem že mnogokrat delala zastonj. Zaradi vaših predhodnikov, s katerimi je pridobila tovrstne (slabe) izkušnje, je postala zajedljiva in morda žaljiva. Kar pa ni prav. V pogodbi o medsebojnem sodelovanju lahko definiramo vse, tudi morebitno neplačevanje ali neredno plačevanje ter posledice za naročnika. Ne vem, če je prav, da vam ni izročila bilance; jaz jo dam vsem, četudi mi niso plačali in tudi tistim, za katere mi je že tedaj jasno, da nikoli ne bodo plačali. Nekako nimam srca, da je ne bi dala, saj mi je znana višina kazni. Še več, celo pošljem jo sama, da se prepričam, da je bila zares oddana. In najtežje mi je, ko se me nekateri izogibajo, ker imajo slabo vest zaradi nerednega plačevanja in jih težko pravočasno zvabim, da mi vse skupaj žigosajo in podpišejo.
Vendar, če niste plačali njenega dela, res ni dolžna, da vam izdelek pokloni, mar ne? Enako bi lahko jaz vprašala: ali je pravilno, da mi trgovec noče izročiti novega računalnika (brez njega pa ne morem delati), čeprav sem pred tem plačala tiskalnik, a predračun za računalnik mi je previsok in bi ga plačala nekako čez štiri mesece?
Procentov od obračunanega ddv ji nihče ne prizna in znesek, ki ga plačate, gre v državno vrečo, ne na njen trr. Tudi nagrade, ker bi ji uspelo zaračunati več, kot vi menite, ne bo dobila. Največ, kar ima od tega, je glavobol v primeru davčne kontrole, kajti verjetno ste dogovorili, da je za pravilnost knjiženj in presojo zakonitosti odgovorna ona. In če menite, da ddv ni pravilno obračunan, lahko ukrepate. Saj papir vse prenese, bo pa še popravek.
Seveda je prav, da vam vaša knjigovodja tudi svetuje in pomaga. Njena/njegova dolžnost pa je delovati po predpisih. Obveščati vas mora o zakonskih spremembah vsaj v tolikšni meri, da je sodelovanje še omogočeno. Poslovne odločitve pa so nato vaše.

Upam, da nisem bila zajedljiva tudi jaz; je pač moje mnenje

In še moj pregovor: Roka roko umije, obe pa obraz......
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

draga Kaja

Ker vidim da si skoraj desetletje mlajša od mene prosim, da mi dovoliš da te tikam. Izvoili mojo ramo in se zjoči na njej. Ob tem te moram opozorit na to da se strinjam z vsemi mojimi predhodniki.
Opozoril bi te časi turbo kapitalizma so mimo in tudi vem kako so male vaške trgovinice propadale mnogo prehitro, trgovinica je imela vsak dan določen promet, novopečeni podjetniki pa so znali delat tko ob sedmih je ata vzel iz blagajne jujra ali dva za jutranjo kavico, potem sta šla sin in hči v šolo sta vzela vsak jurja ali dva za stroške saj veste kakšna je naša šola potem še mama jurja ali dva za frizerja saj se to v blagajni čisto nič ne pozna in tako cel dan. Potem pa jok ob koncu leta, ko je bilo treba davke plačat krivi smo bili vsi najprej računovodje, nato mercator, država in še cela četa krivcev se je našla.
Daj bodi poštena sploh ne zagovarjam računovodkinje ta bo odgovarjala pred davčno in pred tabo, če je ravnala napačno, za vse to si sama kriva. Ona ti je na koncu šla še toliko na roko da ti je rok plačila premaknila za tri mesece, kapo ji dol.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Nedolgo nazaj je bila odprta podobna tema in nekako nismo prišli do konca. Računovodje smo zagovarjali svoje, uporabniki svoje. Sama se že nekaj let ukvarjam z računovodenjem in vem, da so računovodje lahko dobri ali slabi ali nekje vmes. Večina se trudimo, da bi bili dobri. Kakšni smo v resnici presodijo uporabniki naših storitev, ki lahko pogodbo kadarkoli prekinejo. Velikokrat so krive tudi stranke same, ker premalo sprašujejo, konec leta bi pa radi delali čudeže.
Ne strinjam se s Komarjevo razlago, zakaj so male trgovinice propadle. Imela sem tako stranko, ki ni nikdar vzela tolarja iz blagajne, delala cele dneve in na koncu zaprla trgovinico ravno zaradi Mercatorja in podobnih centrov, ki jim mali ne morejo biti konkurenčni.
Imela sem stranko, ki mi v letu 2005 ni plačala niti tolarja, jaz pa sem ji pridno vse poknjižila, kljub temu, da mi je neredno nosila dokumentacijo. Naredila sem vse obračune, jih oddala in nato odpovedala pogodbo. Stranka pa vik in krik, češ da me bo tožila, ker ji nočem izročiti dokumentacije. Prejšnji teden sem iztržila končno denar in ji vrnila papirje.
Samo še to, draga Kaja. Trgovinica je propadla zaradi razmer na trgu, ne zaradi računovodkinje in niti ne zaradi tvoje nesposobnosti. Odpri novo poglavje, pojdi na tečaj knjigovodstva in si poišči sposobnega računovodjo za izdelavo obračunov. Ne obremenjuj se s preteklostjo, ker si še tako mlada, da je prihodnost pomembnejša. Vso srečo!
DECO
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Še jaz bi pristavila piskrček.

Ne vem če je res, da mora računovodja vse vas obveščati o tem koliko davka (DDV-ja) boste plačali. Prav je predvsem da veliko sodelujeta, vendar mislim, da se morate tudi občasno sami pozanimati, ali pa voditi neko lastno evidenco računov oz. hraniti kopije računov in občasno izračunati koliko je davka. Potem lažje komuniciramo in nam tudi lažje svetujejo kako postopati, če je napr. preveč ddv-ja.

TAKO JE MOJE MNENJE. Vsekakor morata med seboj sodelovati. :oops:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse je v kontaktu s stranko. Jaz svoje redno kontaktiram, jih opozarjam, če znam tudi svetujem. Če ne znam, to priznam in se skušam o problemu pozanimat. Če kiksnem, to takoj priznam. Čeprav nisem ravno vesel, da me stranka pokara (kot verjetno večina), je vsaka kritika dobrodošla.
:spomezik:
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 04 Jul 2006, 10:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Tajči3
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Tajči3 »

Hja, tukaj bi se še oglasila jaz. Menim, da smo vsi zmotljivi. Jaz sem čisto sveža računovodkinja (zaposlena 1leto in 3mesece), veliko mi pomaga tale forum in sam portal. Izkušnje imam tudi z neplačniki in takšne neprestano opozorjam na dolg in moram rečt, da mi nekateri kar naprej obljubljajo, da bodo dolg poravnali, vendar so to vleče že nekaj časa. Jaz še vedno prijazno vstrajam in kličem, ter pišem dopise...pa nič. Razmišljam že na kakšen način se še naj pogovorim? Ker tudi ne želim, da bi morala s čim groziti. Saj smo vendar ljudje in se lahko pogovorimo...vendar zaenkrat še mi to ni uspelo.
Morda ima tale vaša, Kaja1, knjigovodkinja že tudi takšne izkušnje in vam je pač povedala, da vam ne da papirjev. Ne da bi jo zagovarjala, vendar bi bilo prav fino slišati še njeno mnenje.
Kar se tiče glede ddv-ja, pa nevem zakaj krivite njo?Kaj bi naj ona imela od tega, če bi vas okoli prenašala in delala narobe? Tukaj malce ne razumem...
Morda pa bi bilo dobro, da se z njo pomenite v normalnem tonu in po moje, bo tudi ona odreagirala drugače.
Pa prijeten dan vam želim in čimmanj nesoglasij :wink: :mrgreen:
Kaja1
Začetnik
Začetnik

Vsem hvala za odgovore, predvsem tebi/vam DECO hvala za lepe besede in tolažbo, vidi se, da ste pravi človek, ki mu ni vseeno, kaj bo z drugimi ljudmi.
Zadnjič spremenil Kaja1, dne 05 Jul 2006, 09:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Odgovori