Dobropis za avans

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Dobropis za avans

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Živjo!
S kupcem smo prekinili pogodbo. Plačal je določen znesek denarja (pred 3 meseci), zato sem mu izstavila avans. Sedaj pa bi morala narediti dobropis, pa ne vem :? , ali moram napisati še račun in potem dobropis, ali lahko kar takoj napišem dobropis, ki se bo nanašal na avansni račun?

Poskušam sama priti do odgovora, pa mi na rata-imam pa zato vas, ne :spomezik:

Hvala za odgovore in lep dan :)
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Dobropis se lahko nanaša samo na račun ne pa tudi na avnsni račun. Preprosto mu vrnete denar- naredite storno avansnega računa in ga pošljete v potrditev kupcu, ki ga potrdi, da si je popravil vstopni DDV. S tem dokumentom si tudi vi popravite svoj izstopni DDV, ki se nanaša na ta denar.

Lp,

MG
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Hvala, MG :wink:

Stranka je fizična oseba, tko da je vseeno zaradi DDV-ja,mene pa zanima predvsem zaradi knjiženja tega popravka. A moram storno avansnega rčuna vseeno poslati njemu, da mi potrdi ali ne?
Aja, še nekaj me zanima-kako je pa z obrestmi, ki smo jih mogli plačat tej stranki (imeli smo pogodbo vendar, ker ni bila "izpolnjena" mi trpimo, ne pa naši izvajalci :evil: )->kam naj jih knjižim?

Lp :)
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če je fizična oseba res ne rabi špotrjevati strono avansa. Iz dokumentacija pa je razvidno, da posel ni bil opravljen in da je bil denar vrnjen in na osnovi tega si lahko popravite izstopni DDV.

Obresti pa po moje knjižite na stroške obresti iz financiranja. Če pogledamo realno ste vi v tem času razpolagali z denarjem stranke torej vas je ona na nek način financirala.

Lp,

MG
Odgovori