Priloga 13-tujec -se mudi
Moderator: Mirko Zbačnik
Priloga 13-tujec -se mudi
Dober dan !
Prvič se srečujem s primerom, da moram obračunati plačo za državljana Makedonije.Imam naslednje nejasnosti:
Delovno dovoljenje in pogodba o zaposlitvi -velja 2 leti
Ima začasno slo prebival. v slo
Državljanstvo:Makedonija
Pri obračunu plače upoštevam olajšavo in obrač. vse prisp.(7. člen ZDoh-1-več kot 183 dni v slo)Ali moram izpolniti prilogo 13 ter zakaj ja ali ne oz. čim več informacij na to zadevo.Bega me to,ali do 183 dni ne upoštevam olajšave, ko dopolni 183 dni, potem pa upoštevam olajšavo?
Hvala, hvala že v naprej !
Prvič se srečujem s primerom, da moram obračunati plačo za državljana Makedonije.Imam naslednje nejasnosti:
Pri obračunu plače upoštevam olajšavo in obrač. vse prisp.(7. člen ZDoh-1-več kot 183 dni v slo)Ali moram izpolniti prilogo 13 ter zakaj ja ali ne oz. čim več informacij na to zadevo.Bega me to,ali do 183 dni ne upoštevam olajšave, ko dopolni 183 dni, potem pa upoštevam olajšavo?
Hvala, hvala že v naprej !
Pred časom sem se tudi jaz mučila z istim vprašanjem, na katerega nisem mogla nikjer dobiti konkretnega odgovora. Sama sem prišla, do naslednjega:
- najprej je potrebno ugotoviti, ali je tujec rezident ali nerezident (6. in 7.čl. zakona o dohodnini). Ker sta ta dva člena napisana tako, da si jih je pri nas razlagal vsak po svoje, sem poklicala na davčno, kjer so na osnovi podatkov povedali, da je delavec nerezident. Po 6 mesecij bo izpolnil obrazec, na osnovi katerega bodo na davčni izdali odločbo o tem ali že izpolnjuje pogoje za rezidentstvo.
Po podatkih, ki ste jih napisali sklepam, da vaš delavec nima pogojev za rezidentstvo:
1.tč. nima stalnega prebivališča
4.tč. nima običajnega prbivališča sli središča svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji (družina?)
5. tč. ni v davčnem letu prisoten v Sloveniji več kot 183 dni.
Obrazec 13 pa morate obvezno oddati.
- najprej je potrebno ugotoviti, ali je tujec rezident ali nerezident (6. in 7.čl. zakona o dohodnini). Ker sta ta dva člena napisana tako, da si jih je pri nas razlagal vsak po svoje, sem poklicala na davčno, kjer so na osnovi podatkov povedali, da je delavec nerezident. Po 6 mesecij bo izpolnil obrazec, na osnovi katerega bodo na davčni izdali odločbo o tem ali že izpolnjuje pogoje za rezidentstvo.
Po podatkih, ki ste jih napisali sklepam, da vaš delavec nima pogojev za rezidentstvo:
1.tč. nima stalnega prebivališča
4.tč. nima običajnega prbivališča sli središča svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji (družina?)
5. tč. ni v davčnem letu prisoten v Sloveniji več kot 183 dni.
Obrazec 13 pa morate obvezno oddati.
slava
Pozdravljeni!
Jaz imam trenutno enak problem. Jaz bom verjetno tako naredila, da za čas 6 mesecev ne bom upoštevala olajšav, po 6. mesecih ja.
Zanima pa me zakaj obrazec 13? Ali ni 12? Mogoče imate ta obrazec?
Kaj pa mednarodna pogodba v izogib dvojnemu obdavčevanju sklenjena med R Slovenijo in BIH? Ali vam je tukaj kaj znano in ali ima to kakšen vpliv na plačo in pri oddaji dohodnine?
Hvala.
Tajrin
Jaz imam trenutno enak problem. Jaz bom verjetno tako naredila, da za čas 6 mesecev ne bom upoštevala olajšav, po 6. mesecih ja.
Zanima pa me zakaj obrazec 13? Ali ni 12? Mogoče imate ta obrazec?
Kaj pa mednarodna pogodba v izogib dvojnemu obdavčevanju sklenjena med R Slovenijo in BIH? Ali vam je tukaj kaj znano in ali ima to kakšen vpliv na plačo in pri oddaji dohodnine?
Hvala.
Tajrin
-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
nikola0101
- Novinec

Re: Priloga 13-tujec -se mudi
Spoštovani
Jaz sem v podobni situaciji. Sem državljan Makedonije s stalnim prebivališčem v Makedoniji, začasnim pa v Ljubljani. Imam osebno delovno dovoljenje z veljavnostjo treh let. Ali sem po tej osnovi upravičen do splošne davčne olajšave po točki 4
v smislu da imam središče svojih osebnih ekonomskih interesov v Ljubljani?
In še eno vprašanje za koliko se mi bo zmanjšala plača če ne dobim splošno davčno olajšavo?
Za odgovorje se vnaprej zahvaljujem
Lep Pozdrav
N.
quote="m3"]Dober dan !
Hvala, hvala že v naprej ![/quote]
Jaz sem v podobni situaciji. Sem državljan Makedonije s stalnim prebivališčem v Makedoniji, začasnim pa v Ljubljani. Imam osebno delovno dovoljenje z veljavnostjo treh let. Ali sem po tej osnovi upravičen do splošne davčne olajšave po točki 4
v smislu da imam središče svojih osebnih ekonomskih interesov v Ljubljani?
In še eno vprašanje za koliko se mi bo zmanjšala plača če ne dobim splošno davčno olajšavo?
Za odgovorje se vnaprej zahvaljujem
Lep Pozdrav
N.
quote="m3"]Dober dan !
Hvala, hvala že v naprej ![/quote]
Meni so na GZS dali obrazložitev, da prvih 6 mes ne upoštevam spl.olajšave, za sedmo plačo pa avtomatsko upoštevam, ker pridobi nerezident status rezidenta (pravno-formalno si bo status sam uredil januarja prih.leto za nazaj). Pri obračunu dohodnine za letošnje leto mu bodo avtomatsko upoštevali olajšavo za celo letošnje leto (čeprav mu jo med letom jaz ne smem upoštevat prvih 6 mesecev). Tako bo sigurno dobil dohodnino nazaj.
(Naš zaposlenec je iz Srbije).
(Naš zaposlenec je iz Srbije).