Kdo ni na dopustu-nujno pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Kdo ni na dopustu-nujno pomoč

Odgovor Napisal/-a uni »

Res se je o tem že precej govorilo, vendar meni še ni jasno:
kupec mi prinese v servis nek izdelek, jaz ga odnesem k serviserju, ki ga poparvi in mi za to izda račun, DDV 20 %.
1.Kam knjižim ta račun, lahko na 419?(npr.100 sit)
2. To popravilo zaračunam svojemu kupcu naprej , recimo da s 5% zaslužkom,105 sit.+ddv 20%.Ali je prav ,da obračunam ddv 20% na ta višji znesek in ali se teh 105 sit knjiži na kt 760?
Saj vem, da je bilo že veliko govora,da je treba najprej opredeliti, ali je to poslovanje v tujem imenu, ali v tujem za tuj račun...vendar se ne znajdem najbolje in bi rada konkreten odgovor.Pa hvala že vnaprej tistemu, ki se stem ukvarja in je pripravljen pomagati.
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Če ste vi prodajalec izdelka in zagotavljate kupcu tudi servis, pa ga niste opravili sami ampak nekdo drug, smatram, da je to sestavni del vašega posla in ne gre za nobeno poslovanje na tuj račun.
Jaz bi prejeti račun za servis knjižila v knjigo P-rač, saj sem jaz naročnik storitve in normalno v strošek npr. 419 in si upoštevala vstopni DDV. Izdani račun pa bi knjižila neto znesek na prihodke (760) in DDV na obveznost. DDV morate obračunati na višji znesek (105), če ste si pribili še določen procent.
l.p.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja ,tako je.Vendar ni servis opravljen vedno v garancijskem roku(celo običajno je izven roka, ker je šele takrat potreben servis), zaradi česar se kupcu tudi zaračuna.
Vendar pa nam stranka, ki sicer kupuje naše izdelke, včasih da v servis tudi izdelek, ki ga ni kupila od nas(naredimo ji pač uslugo)-tudi v tem primeru mislimo postopati enako.Bo prav?
Še kakšno mnenje bi rada-predvsem, da mi potrdi nekdo, ki to oz.tako dela!!!
Odgovori