Bilanca stanja-Terjatve do podjetnika

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zoris
Računovodja
Računovodja

Bilanca stanja-Terjatve do podjetnika

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Dobro dan vsem tistim, ki še niso na dopustu.
Vprašanje postavljam tudi na tem forumu (mogoče bom imela več sreče)
Ne gre mi več in ne gre.
Podjetnik ima v BS 125.000,000,00 SIT terjatev do podjetnika in je podal predlog za prisilno poravnavo. Bolj ko gledam njegove BS bolj sem v dvomih. Sicer ne vem še kakšno finančno reorganizacijo je predlagal sodišču.
1. Kako se naj odloči upniški odbor oziroma upnik - ali za prisilno poravnavo ali stečaj?
2. Ali lahko od te terjatve upniki v prisilni poravnavi kaj pričakujemo oziroma iztržimo (npr. če je ima podjetnik osebno premoženje ali je zaposlen)?
3. Ali je kdo že imel primer, da bi upniški odbor zahteval, da banka položi svojo garancijo za poplačilo procentov poplačila (garantirana prisilna poravnava)?
3. Ali je mogoče izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj v prisilni poravnavi ali samo v stečaju?

Za vaš trud že v naprej h v a l a !
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Dobrodošel mi je vsak namig ali izkušnja v zvezi s prisilno poravnavo oziroma stečajem.
Kako osporavati dejanja? Katera vse dejanja se lahko osporava? Za koliko časa nazaj se lahko osporava odpiranje d.o.o. (prvotna ustanoviteljica njegova žena, nato brezplačni prenos na njegovega očeta).
Mene namvreč ne more prepričati noben elaborat, ko prebiram njegove BS in izkaz uspeha. V zadnjem letu je storil vse, da ima v aktivi samo neko malenkost kratkoročnih terjatev (razen terjatev do podjetnika), ki pa verjetno ne bi zadoščale niti za pokritje stečajnega postopka in v pasivi sami dolgovi. Svoje poslovanje pa že lani počasi prenašal na d.o.o., saj so dobavitelji že lani z njim poslovali preko d.o.o..
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za prisilno poravnavo se navadno odločita obe firmi, prej dolžnica kot upnica. namreč dolžniku se sporazumno znižajo vse obveznosti, oziroma se jih delno odpiše. Upnik tako zavestno dobi manj. A če smatra, da bi z nadaljevanjem "agonije" mogoče ob primeru stečaja dobil manj, je to ugodneje. V mislih mora imet tudi to, da je obdržal poslovnega partnerja.

Stečaj lahko razumemo kot dokončno poplačilo upnkikov, lahko atudi lastnikov. A zanj se navadno vedno odločimo prepozno, takrat, ko smo že zadolženi čez vse razumne meje. A včasih tudi ne gre drugače. Če je stečaj pravilno voden, lahko pravna naslednica še vedno nadaljuje posel predhodnice, lahko pa je to le pot do konca firme.

Mogoče bi morali vspostaviti stik s prisilnim upraviteljem, ta mora delovati kot dober gospodar in se odločiti za najoptimalnejše rešitve.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori