Malo me prenašajo okrog ...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Taja339
Novinec
Novinec

Malo me prenašajo okrog ...

Odgovor Napisal/-a Taja339 »

Zdravo,

imam eno vrsto vprašanj ... do 30.6.2006 sem bila zaposlena pri privatni firmi v gospodarstvu (skupaj 2 leti).
Koliko regresa mi pripada???
Januarja sem se selila iz Mb v drugo občino (Laško) in sem se na novem naslovu tudi stalno prijavila.
Koliko izrednega dopusta mi pripada, ter kako se to obračunava pri plači?
Kako je z dodatkom po zakonu - na kakšno osnovo se obračunava pri plači? Računovodkinja ga je do sedaj obračunavala v bruto in sicer 10.100,00, ta mesec pa sem ga dobila cca. 7.800,00, pa sem vprašala zakaj, pa je rekla, da zato, ker sem imela 3 dni LD. Ali ima to kakšno vlogo? Nato, mi je pri tej plači obračunala 3x ZZZS, ker mi ga prej ni redno odtegovala. :?
Da ne govorim o tem, da nisem dobila vseh potenih stroškov.
Aha, pa še nekaj - na odločbi o LD 2006 imam osnovnega dopusta samo 19 dni. Ali to štima???? :?:
Hvala za nasvete!
... noben človek ni tako pameten, da ne bi potreboval nasvetov ... ;)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za letos vam sicer pripada regres v celoti, a vam gaje omenjeni delodajalec dolžan izplačati le 1/2. delovno razmerje ste prenehali pred 1. 7.
Kar se tiče dodatka, mislim (letos nimam s tem nič opraviti, lani pa), da gre res le za delovne dni na bruto plačo.
Glede potnih stroškov vam ne morem nič reč, ker to (lahko ali naj bi) urejal tudi interni pravilnik.
Osnova je lahko 19 dni - vendar je najmanj, kar morate prejeti štiri tefne. to pa je za 40 urni delavnik 20 dni. Kaj se vam še nabere nad osnovo, je zopet odvino od vaših pravilnikov. V zakonu in kolektivnih pogodbah so le minimalne vrednosti ter bolj nekaki napotki (od toliko do toliko za posamezen pogoj).

Svetujem vam, da se zglasite pri delodajalcu in povprašate kako je s tem. Če je soliden in dela pošteno vam bo to obrazložil. Merila morajo biti jasna in dostopna vsem zaposlenim. :spomezik:.

Basvet: Ne bodite napadalni, pač pa umirjeno vprašajte. Mogoče morebitne napake niso namerne. Včasih so zakoni nejasno in celo dvoumno zapisani in razumemo jih vsak drugače :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Taja339
Novinec
Novinec

Zahvala

Odgovor Napisal/-a Taja339 »

Elektrik, najlepša hvala za odgovore.
Ne mislim niti debatirati več z njimi, ker imam novo službo od 1.7., vem pa zagotovo, da to niso bile zgolj napakice zaradi nevednosti, temveč namerno "*****" delavcev.
Žal, ugotavljamo, da je takšnim delodajalcev vedno več ... :sneodobren:
... noben človek ni tako pameten, da ne bi potreboval nasvetov ... ;)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako je to, malce smo za to (ali smo bili) krivi tudi zaposleni, razumljivo. Strah pred izgubo službe je velik, tako da proti njim ne ukrepamo. Imamo možnost posredovanja prek inšpektorate, sodišč... . A tu se kaže šibkost teh inštitucij. Postopki so /pre)dolgi in tudi dragi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori