Nastanek davčne obveznosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MihaPR
Novinec
Novinec

Nastanek davčne obveznosti

Odgovor Napisal/-a MihaPR »

Pozdravljeni,

zanima me sledeče. Če se kupuje stanovanje, hišo (novogradnja). V prodajni pogodbi je sporazumno določena dinamika plačil, 50% ob podpisu pogodbe, 50% na dan prevzema nepremičnine. Ker pa še ni jasno, kako bo s stopnjami DDV me informativno zanima tole:
Po tolmačenju DURS nastane davčna obveznost ob prenosu lastništva. Zato me zanima, kdaj poteče prenos lastništva pri nakupu nepremičnine, ob podpisu pogodbe ali ob prevzemu? Gre namreč za to ali za prvih 50% kupnine upoštevati 8,5% stopnjo ddv, za ostalih 50% kupnine pa stopnjo ddv, ki bo veljala 2007 ali isto 8,5%.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,

Miha
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

V zakonu ni posebnih določb, ki bi opredeljevale nastanek obveznosti za DDV pri gradnji nepremičnin, katerih gradnja traja daljši čas. Tako se upoštevajo splošna načela, kar pomeni, da tudi pri gradbenih storitvah nastane obveznost za obračun DDV takrat, ko je gradbena storitev opravljena in se izroči naročniku (tudi po navodilu davčne uprave se graditev ne šteje za postopno dobavo.
Predlagam vam za v pogodb vključite določilo v zvezi z DDV ( DDV bo obračunan v skladu z veljavnim zakonom v času prevzema - ali kaj podobnega).

Za avans plačan v letu 2006 - obračunate 8,5 % DDV, če bo perevzem v letu 2007 in bo zakonodaja spremenjena, pa boste pri izdaji računa pač poračunali razliko.

Vsekakor pa morate stranko na to opozoriti. Iz lastnih izkušenj namreč vem, da se mnogi odločajo za gradnjo v letošnjem letu ravno iz razloga,
da bi še "ujeli" stari zakon.
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če pravilno razumemo dikcijo zakona o DDV, da nastane obveznost za plačilo DDV-ja takrat, ko je storitev opravljena in to je vsekakor v vsakem obdobju obračuna DDV, v kolikor dela potekajo tekoče. Načeloma to pomeni, da smo dolžni obračunati DDV ne glede na to, ali so dela dokončana. Gradbene situacije moramo obračunavati po situacijah mesečno in milim, da je tako tudi z obračunom DDV. če ste tri ali šest mesecčni zavezanec, obračunate skladno z obdobjem vaše zavezanosti obračuna (mislim DDV).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pa smo spet pri gradbenih situacijah. Poglejma, če vas prav razumem:
do 31.12.06 je bila hiša postavljena in pokrita. Zaračunamo opravljena dela in obračunamo 8,5 % DDV. Ostane še fasada, inštalacije..., ki bodo opravljene v letu 2007. Če se davek spremeni, zaračunamo to v novem letu in obračunamo DDV po novi davčni stopnji? Logično!

Jaz imam opravka sicer z montažnimi objekti in le redko izdajamo gradbene situacije. Pa še takrat, mi delajo sive lase.
Problem je namreč v tem, da v pogodbi ni opredeljena vrednost opravljene storitve (npr. klet, streha, inštalacije...), ampak samo % plačila od vrednosti pogodbe (n. pr. ob podpisu pogodbe 10 %, ob dobavi 50 %...).
slava
Odgovori