Zaračunavanje servisov - cene storitev?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
FirbecMate
Novinec
Novinec
Kraj: Ljubljana

Zaračunavanje servisov - cene storitev?

Odgovor Napisal/-a FirbecMate »

Lepo pozdravljeni!

Imam vprašanje glede zaračunavanja servisov podjetjem/pravnim osebam.

Cena (omejujem se na mala in srednje velika podjetja) za računovodske storitve se oblikuje po ''računovodski tarifi'', ki jo predlaga GZS in vrednosti te tarife.

Zanima me ali morajo računovodski servisi nujno upoštevati GZSjev predlog, in če ne, kakšni so kriteriji za oblikovanje cen storitev?

Kot podjetnik, ki ustanavlja podjetje, kje lahko preveri koliko bodo stale računovodske storitve mesečno/letno? Ali je kje podatek, koliko (verjetno glede na promet?) v povprečju stanejo te storitve za s.p., d.n.o.,d.o.o. (zanima me ali je razlika oz. kakšna razlika je v ceni)?

Koliko ima računovodski servis proste volje pri oblikovanju lastnih cen storitev. Je možnost, da te lahko "naokol prinese" s cenami? :oops:

Najljepše se vam zahvaljujem za vašo pomoč in odgovore!

LP, Mate
Sponka13
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Sponka13 »

Računovodska tarifa je samo priporočilo GZS-ja za zaračunavanje storitev. Nekatera območja v Sloveniji imajo to res dobro urejeno (kar se servisov tiče, ne strank :( ), saj imajo res vsi enake cene... tako imajo res največ dela tisti, ki stvar obvladajo in ne tisti, ki ima nižje cene - ni konkurence s cenami, ampak s kvaliteto.
Koliko pa naj bi stale računovodske storitve podjetja, ki se ravno ustanavlja, pa je skoraj nemogoče reči, saj je največ odvisno od števila dokumentov (izdani, prejeti računi, blagajna, TRR, DDV zavezanec,...) in od zahtevnosti knjiženja.
Kar se samih cen tiče (naj bi bilo za vse vrste družb enake, razen pri enostavnem vodenju za s.p.), je res najboljše, da si pogledate računovodsko tarifo, čeprav se mi zdi, da so cene tam mogoče preveč zasoljene (vsaj za območje :evil: ).
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Stroški, povpraševanje, strategija družbe, so osnovni dejavniki oblikovanja cen. Seveda veljajo tudi zakonske omejitve, pa tudi etika nima zanemarljive vloge. In oblikovanje cen je, po mojem mnenju, pomemben, če ne ključni element strategije podjetja, kar kot ustanovitelj družbe verjetno dobro poznate.

Računovodska tarifa ima zgolj priporočilno naravo. In največkrat se pogovarjamo o tem, koliko odstotkov te cene dosegamo (preglejte stare prispevke na forumu, saj je bilo že precej debate na to temo).

In ne, »naokoli prinesti« vas nihče ne more, če se ne pustite, saj pogoje sprejmeta obe stranki pred pričetkom sodelovanja. Pred podpisom pogodbe preverite cene na več naslovih, primerjajte,…, enako, kot storite, ko kupujete opremo, material,…..ali naročite storitve.

Na straneh obrtne zbornice lahko najdete celo vrsto cenikov; pa mislite, da se jih obrtniki držijo v celoti?
Odgovori