Lep pozdrav!
upravljanje in vzdrževanje hiše
Moderator: Mirko Zbačnik
upravljanje in vzdrževanje hiše
Fizična oseba (oče) in pravna oseba (hči) bosta sklenili neke vrste pogodbo o upravljanju in vzdrževanju stare hiše, ki je trenutno prazna in propada. Fizična oseba (oče) je lastnik. Pravna oseba (hči) pa bi s to hišo upravljala in jo vzdrževala (dajanje v najem-prihodek, tekoči stroški in vzdrževanje-strošek). Zanima me ali je kljub temu, da fizična oseba (oče) ne bo prejemala dohodka in se vrednost hiše ne bo povečevala, lahko obdavčen z dohodnino?
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Strinjam se z go. Slovan. Če ne bo nobene najemne pogodbe med očetom in vašim podjetjem, je najemnina je očetova in stroški bremene očeta, obračun dohodnine se dela na očetovo ime, vaše podjetje lahko samo zaračuna provizijo za svoje delo, kar bo povečevalo očetove stroške in vaše prihodke. Ampak od neke normalne provizije vaše podjetje najbrž ne bo moglo živeti.
Bi pa še pripomnila sledeče: če bo ta pravna oseba "tako prijazna" in bo krila vzdrževalne stroške namesto lastnika ( in zato ne bo najemnine), gre tu po moje za tipčni "prejemek v naravi", torej v bistvu za najemnino, le da je oče ne prejema v denarju, ampak v obliki neposrednega plačila vzdrževalnih stroškov.
Oče podjetju torej lahko hišo odda ali celo proda, ne more pa vaše podjetje razpolagati z njo kot lastnik kar "na lepe oči".
Bi pa še pripomnila sledeče: če bo ta pravna oseba "tako prijazna" in bo krila vzdrževalne stroške namesto lastnika ( in zato ne bo najemnine), gre tu po moje za tipčni "prejemek v naravi", torej v bistvu za najemnino, le da je oče ne prejema v denarju, ampak v obliki neposrednega plačila vzdrževalnih stroškov.
Oče podjetju torej lahko hišo odda ali celo proda, ne more pa vaše podjetje razpolagati z njo kot lastnik kar "na lepe oči".
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)