Vprasanje statusa rezidenta/nerezidenta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SimonK
Novinec
Novinec

Vprasanje statusa rezidenta/nerezidenta

Odgovor Napisal/-a SimonK »

Zivjo,

Imam dva vprasanja za katera bi bil hvalezen za vasa mnenja in komentarje.

Pred casom sem se odselil iz Slovenije in tudi izven Evrope. Lastnine nisem imel nobene, zaprl sem bancni racun, odjavil zdravstvena in druga zavarovanja, avtomobila nisem imel, prav tako ne vozniskega izpita. V Sloveniji tudi nimam nobene druzine (zene ali otrok). Dejansko v Sloveniji nimam nobenih vezi in se v domovino tudi ne nameravam vrniti, z izjemo kakega obiska v bodocih letih.

Ob odhodu sem tudi odjavil stalno bivalisce in podal naslov v tujini, kjer sedaj bivam in imam 'status' imigranta/rezidenta, kmalu pa bom dobil tudi njihovo drzavljanstvo. Tu tudi oddajam dohodnino in sem popolnoma integriran v sistem.

Prebral sem si tudi clen zakona o dohodnini, ki govori o kriterijih rezidenstva in glede na povedano ne izpolnjujem vec nobenega od njih. Sem pa ob branju zasledil, da na davcni obstaja nek obrazec 'ugotovitev rezidentskega statusa', ki davcni upravi omogoca "lazjo presojo pri ugotovitvi statusa osebe". Tega vprasalnika nikoli nisem izpolnil/oddal, ker so mi na davcni izpostavi ob odhodu rekli, da me nima kaj skrbeti ce v Sloveniji nimam stalnega prebivalisca ali kake lastnine/druzine.

Iz davcne izpostave sem dobil vec konfliktnih informacij, ko sem se veckrat pozanimal kaj vse je potrebno narediti, da mi v bodoce ne bo vec potrebno biti vezan na slovensko davkarijo (obveznost oddajanja dohodnine), ter dobil obcutek, da je zadeva se tako sveza, da usluzbenci na dnu prehranjevalne verige DURSa se sami ne vedo kako in kaj.

Moja vprasanja:

1.) Ali DURS se vedno vodi osebo kot rezidenta v nedogled in ti lahko povzroca probleme, ceprav ne izpolnjujes nobenega kriterija za rezidenta vec, samo na podlagi tega, ker oseba ni oddala vprasalnika? Na njihovi strani sicer pise, da DURS tudi po uradni dolznosti osvezi status posameznika, ce se ta ne sklada z dejanskim stanjem. Njihovi formalni odgovori vsebujejo le copy/paste clenov iz davcnih zakonov, ki pa o tem konkretno nic ne govorijo (v navedenih primerih pa gre za t.i. dvojne rezidente, se pravi ljudi, ki zivijo/delajo v tujini in imajo obenem prijavljeno stalno bivalisce v Sloveniji - kar v mojem primeru ni tako).

2.) Tole pa bolj hipoteticno z rahlo filozofskim pridihom: Sele zdaj, ko zivim v tujini in sem nakljucno spoznal razlicne pripadnike Slovenske skupnosti in iz preteklih izkusenj vem, da je v svetu ogromno stevilo Slovencev, ki v tujini zivijo ze vec desetletij ali pa so se tam rodili obenem pa imajo v Sloveniji prijavljeno stalno bivalisce - nekateri se iz casa Jugoslavije. Te ljudje spremembam zakonov v Sloveniji ne sledijo, ker jih vecina niti ne hodi vec v Slovenijo, niti na dopuste ne, sploh pa ne tisti, ki so se tam rodili in niti ne govorijo vec slovensko, njihovi starsi pa so morda prijavili njihovo stalno prebivalisce v Sloveniji, ko so zaprosali za njihovo drzavljanstvo (primer) . Glede na vse to jih vecina niti ne ve, da so bili cez noc postavljeni v situacijo, da je zaradi prijavljenega stalnega bivalisca v Sloveniji prisla tudi obveznost oddajanja dohodnine in so tako nevede utajevalci davkov. Zanima me kako je vase mnenje kako se bo DURS s tem spopadel? Nekako se mi ne zdi logicno in smiselno, da se bi zdaj spravili na tisoce dolgoletnih izseljencev in jim zaceli na podlagi mednarodnih pogodb jemati premozenje na podlagi neplacanih davkov, ki se bodo z leti akumulirali in jih nihce ne bo zmogel placati tudi ce bi hotel. Obenem se tudi sprasujem na podlagi cesa bi DURS sploh izvedel v kateri drzavi na svetu se nahajajo. Povrh vsega bodo pa se tretirani kot kriminalci zaradi davcne utaje - transport vseh teh ljudi v slovenske zapore? Malo radikalna misel, samo ce pogledam surovo po crki zakona...
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Pozdravljen!

Ne bom vam v smislu copy/paste podajala zakonodajo.

Pozabili ali pa spregledali ste v naši zakonodaji bistvo - prejemanje ali ustvarjanje dohodka in imeti neko lastnino. To je namvreč osnova za obdavčenje.

Tako da, se bo mojem mnenju, nobenemu od tisočih Slovencev, ki ne prejemajo dohodka v Sloveniji in nimajo v Sloveniji premoženja, ni potrebno bat naše zakonodaje glede posledic davčne utaje.

Pa lep pozdrav v tujino in ne pozabite, kljub naši kruti zakonodaji svojih korenin.
SimonK
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a SimonK »

Zoris: proti domovini nimam nic in se tudi nisem izselil zaradi davcne zakonodaje.

Pa se kot jaz razumem zakon to da nekdo ne ustvarja prihodka v Sloveniji nima nobene veze. Ce si rezident ga moras prijavit neglede na vse tudi ce delas v Afganistanu. Rezident pa si ze ce imas prijavljeno stalno bivalisce v Sloveniji (tudi ce nimas lastnine - recimo si prijavljen pri sorodniku), tudi ce te nikoli ni tam. O tem govorim.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Predlagam vam, da vaša vprašanja naslovite direktno na naslov:
gp.durs-gdu@gov.si

Na ta naslov sem tudi jaz poslala svoje vprašanje in prejela dokaj razumljiv odgovor. V vsakem primeru, vi niste zavezanec za dohodnino po naših predpisih, saj ne izpolnjujete nobenega od pogojev statusa rezidenta.

Menim pa, da boste na vaša vprašanja našli odgovor (mogoče ste ga tudi že prebrali) na tem naslovu: http://www.durs.gov.si/index.php?id=10776

Lp
Odgovori