obračun prehrane

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pika11
Novinec
Novinec

obračun prehrane

Odgovor Napisal/-a pika11 »

Prosim za pomoč, kje naj najdem podatke za obračun prehrane med delom za leti 2003 in 2004.

hvala
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Morda vam bo v pomoč spodnji link

http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp?IDpm=198

Lp
marea
pika11
Novinec
Novinec

Hvala, tudi jaz sem našla tole, toda na plačilnih listah (sicer za 2005 in 2006) je znesek precej višji. Za polno redno delo 176 ur je bila prehrana 25.200,00 sit. Kako to? Ali se lahko delodajalec sam odloči, koliko bo namenil za prehrano? Ali so še kaki dodatki? Ne razumem.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

na spodnjem linku najdete najnižje zneske za povračilo prehrane, ki jih delodajalec mora izplačati. Iz navedenega sklepam, da so vam bili izplačani višji zneski.
Trenutno je po Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo neobdavčen znesek do 1300 SIT.

Lp
marea
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Povračila stroškov so lahko izplačana:
- ali v višini povračila stroškov iz kolektivnih pogodb (recimo trenutno 730 SIT na dan-splošna kolektivna pogodba)
- ali v višini iz Uredbe - davčno priznan strošek (v letu 2006 napr. 1.300 SIT/na dan).
To pa je odvisno od sklepa/pogodbe o zaposlitvi/kolektivne pogodbe na ravni podjetja, kjer je opredeljeno, kateri predpis se upošteva pri obračunu povračil. Očitno je delodajalec pri vas upošteval višino iz Uredbe.
Lep, četudi hladen, dan.
pika11
Novinec
Novinec

Zdaj mam pa problem. Delodajalec mi namreč za omenjeni leti ni izplačeval prehrane, od leta 2006 jo pa spet je. Kljub obljubam prehrane še vedno nisem dobila izplačane. Zdaj pa, ko sem ostala brez službe, sem se odločila, da jo iztožim. Saj jo lahko, kajne? Samo najbrž bom morala vzeti najnižje zneske, ali kaj?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mislim, da se Pika11 zanima za leti 2003 in 2004.
Malo še prelistajte stare "Obrtnike". V eni od številk tega obdobja sem našla tole:

ZA ZASEBNIKA
(PO ZAKONU O DOHODNINI IN UREDBI)
Zasebnik si lahko obračuna naslednja povračila stroškov in druge prejemke, in sicer:
Regres za prehrano med delom v višini 10% povprečne mesečne plače zaposlenih v RS za pretekle 3 mesece, preračunano za 22 delovnih dni oz. 176 delovnih ur 25.404,10 SIT

ZA DELAVCE
(PO KOLEKTIVNI POGODBI MED DELAVCI IN ZASEBNIMI DELODAJALCI)
Prehrana med delom za april 2003

698,00 SIT na dan za dan prisotnosti na delu.
Usklajuje se vsakih šest mesecev z rastjo cen prehrambenih izdelkov.
Ker nekateri mediji objavljajo drugačne zneske za prehrano med delom, objavljamo naslednje pojasnilo. Po 56. členu kolektivne pogodbe med delavci in zasebnimi delodajalci pripada delavcu mesečno za prehrano med delom nadomestilo v višini po splošni kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti. Ta znesek je po 4. točki tarifne priloge k SKP za gospodarske dejavnosti 500 SIT na dan in se usklajuje vsakih 6 mesecev. Znesek je bil usklajen 1. 1. 2003 in zdaj znaša 698,00 SIT.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Iztožite lahko, vendar v višini, kot vam je to določala KP dejavnosti. Višina je bila različno določena.

Lp
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Mnenje,
delamo zahtevke(izračune) za sodišča, kjer delavec meni, da je dobil
premalo po KP. Priznam, da še do danes so vse dobili delavci kar so tožili.
Kar naredite zahtevek, potem pa bo sodišče verjetno hotelo imeti tudi izračune koliko se je v teh letih nabralo neizplačanega regresa za malico.
To izkoristite!
lp
Odgovori