Seminar Uvedba Evra

Odgovori
natasa5
Začetnik
Začetnik
Kraj: celje

Seminar Uvedba Evra

Odgovor Napisal/-a natasa5 »

Pozdravljeni,

zanima me ali je mogoče kdo od vas bil na tem seminarju včeraj in kakšen se vam je zdel?

LP
frišna
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a frišna »

Ja bila sem in moram priznati da sem razočarana. Prvi del glede uvedbe evra je predstavil samo tisto, kar smo si že lahko prebrali, v detajle, s katerimi se bomo srečevali knjigovodje pa ni bilo poglobitve.
Drugi del pa sploh ni namenjen knjigovodjam, ampak informatikom in programerjev, zato menim, da bi to morala biti 2 ločena seminarja.
Žal nisem bila zadovoljna. Pričakovala sem več poglobljenih primerov in informacij glede samega knjigovodstva, izstavljanja in knjiženja listin. Še vedno ne vem natančno, kako z listinami, ki jih bomo izstavili šele februarja z datum februar, nanašale pa se bodo še na leto 2006. V bilanco jih bomo ročno vkalkulirali. Ti dokumenti naj bi bili izstavljeni v SIT, a vendar - ali bomo v l. 2007 na kartici imeli še vedno SIT?
Če kdo pozna pravilen odgovor, prosim za info.
BorutJ
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a BorutJ »

Pri takšnih računih bo včasih treba biti pragmatičen. Izdani morajo biti v tolarjih in vključeni v bilanco leta 2006. Pri tem ne pozabiti na DDV. Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene (torej v vašem primeru v februarju 2007). Podrobneje je to opisano v 19. členu ZDDV.

Če bi račune vodili "papirno", bi tak račun izdali brez težav. Ker pa večinoma uporabljamo računalniške programe, je potrebno malo več 'telovadbe'. Glede na program imamo več možnosti:

1. Račun izstavite v programu za leto 2006. Obveznost DDV preko razmejitev prenesete v leto 2007.

2. Račun izstavite v programu za leto 2007. Ker se v 2007 uporabljajo evri, je potrebno dodati 'tujo' valuto za tolarje. Ta valuta je namenjena le izpisu, knjiženje pa je že v evrih. Pri tem tak račun ne smemo knjižiti v prihodke leta 2007. Prihodki se namreč upoštevajo za leto 2006. Se pa v 2007 knjiži terjatev in DDV.

Raje sploh ne razmišljam, kaj vse je traba narediti, če je na računu blago. V tem primeru je treba paziti tudi na pravilno razknjiževanje zalog :?

Lahko pa se dogovorite, da račun izstavite v decembru 2006 in določite daljši rok plačila :wink: Ampak sumim, da v vašem primeru to ne bo mogoče, ker bodo podatki za račun znani šele februarja :?:
Odgovori