Davek

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sali
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Davek

Odgovor Napisal/-a Sali »

Pozdravljeni!
Delam seminarsko nalogo in se težko prebijam skozi zakone. Moram odgovoriti samo še na eno vprašanje, ki je po mojem za vas mačji kašelj, saj se s tem vsakodnevno ukvarjate. Zanima me, kaj je manj obdavčeno oz. kaj se bolj splača - imeti dobiček kot d.o.o. ali s.p. Prosim za hiter odgovor in LP.

cvetka
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

To je pa čisto odvisno od višine dobička. Pri s.p. si obdavčen na podlagi razvrstitve v dohodninsko lestvico, pri d.o.o. pa je davek od dobička 25%. Se pravi je čisto odvisno, koliko dobička ima poslovni subjekt, da je manj obdavčen in se mu bolj splača v tem pogledu biti s.p. ali d.o.o.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

LP Nataša:D
vanjasp
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vanjasp »

Je slučajno kdo zračunal kje je meja (višina dobička) , pri kateri se splača iz s.p. v d.o.o.?

Vanja
imi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a imi »

Razlika je tudi pri samem razpolaganju z denarjem. Pri sp-ju lahko porabiš denar tudi za gospodinjstvo (neomejeno), pri doo-ju pa samo za podjetje.
richie
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a richie »

Pozdravljen Sali!

Sam ravno koncujem isto seminarsko.
Za zakljucek sem napisal sledece.
Ce potrebujes se kaj vec pa mi javi.

D.O.O. ali S.P.? Katera možnost je davčno ugodnejša?

Obdavčitev dobička se pri pravnih in fizičnih osebah razlikuje že po davčni stopnji, ki je pri pravnih osebah fiksna in znaša 25% ne glede na višino dobička.

Pri samostojnih podjetnikih pa le ta znaša najmanj 15% in je progresivna, torej narašča z dobičkom do 50%. Tako kot prihaja do razlik že pri sami obdavčitvi pravnih oseb in zavezancev, iz istega razloga prihaja tudi do sprememb pri davčno priznanih olajšavah.

Trenutna zakonska ureditev kaže v prid samostojnim podjetnikom, če ne izkazujejo previsokega dobička, saj je le ta visoko obdavčen.

Pri obravnavi obeh skupin olajšav lahko ugotovimo, da nas podjetnike že zakoni sami silijo k ustanovitvi pravne osebe (d.o.o.) in obenem se oblike s.p., saj se lahko tako sami odločamo kako bomo razporedili svoje prihodke in odhodke, da bi tako izkoristili zakonsko priznane olajšave pri obdavčitvah in posledično plačali tudi manj davkov.

LP R
Odgovori