Odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
2cv
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odpravnina

Odgovor Napisal/-a 2cv »

Delodajalca sem zapustil ker mi je le ta ukinil delovno mesto.
Po kakem mesecu nategovanja groženj in mafiskih metodah (priznam z obeh strani) se je na mojem računu pojavil nek denar kot odpravnina.

Po vseh dogovorih in odločbah naj bi dobil odpravnino po kolektivni pogodbi. Torej govorimo da je izračunan vsota glede na leta ki sem
jih preživel pri tem delodajalcu X.
Vsota izplačenaga denarja je okol 60% od X.

Sicer sem preko odvetnice in sodišča posredoval (tudi osebno sme prosil dolgo časa) da bi dobil kakšen izračun, spfikacijo ali kaj podbnega vsaj izplačilni list o tej opravnini pa do danes ko je minilo 4 mesece tega še nisem uspel dobiti.
Razen nekih razlag po koluarjih kadrovske službe o tem nisem dobil.

Torej me zanima za kake prispevke in za kaj je šlo 40% moje opravnine ki mi po kolektnivni pogodbi pripada.
Torej kaj naj bi moral delodajalec plačati.
Če so plačali davke in prispevke od odpravnine ima naslednje vprašanje.

Ali je treba odpravnino prijaviti v davčni napovedi.

Če je šlo 40% odpravnine za davke prispevke se mi jo mogoče celo splača prijavit in mi bo na koncu davčna dala kak drobić nazaj, kot je to ponavadi..

Drugo kako se prijavi prihodke od zavoda za zaposlovanje, ali se to prijavi v prihodke ali plačo ali kako posebej.

Hvala za pomoč razlago.

Kako lahko neka ustanova izplača tak denar brez tega da bi ti poslali kako potrdili obvestilo ali karkoli o izplačilu ???
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Višina odpravnine je odvisna od števila let, ki ste jih prebili pri tem delodajalcu (in ni vsota).
Osnova za izračun odpravnine je vaša povprečna plača v zadnjih treh mesecih, glede na leta zaposlitve pa dobite:
- 1/5 osnove za vsako leto, če ste bili zaposleni več kot eno leto do pet let,
- 1/4 osnove za vsako leto, če ste bili zaposleni od 5 do 15 let,
- 1/3 osnove za vsako leto, če je trajala zaposlitev nad 15 let.

Če je bila odpravnina v okviru tega (109.čl. ZDR), potem ni obdavčnena in verjetno niso odvedli nobenih davkov in prispevkov, prijava v davčno napoved ni potrebna.
LP
Anela
2cv
Novinec
Novinec
Kontakt:

Vse jasno

Odgovor Napisal/-a 2cv »

Odpravnino sem dobil po kolektivni pogodbi.
se pravi 1/4 od brto je x 9 let = X
To si znam izračunat, izračunal je računovodnja, advokatinja sodišče ..
X je znan .. izplačano je bilo smao 60%..

Torej ni razloga zakona da en bi dobil 100% pripadajočo odpravnino, torej deldajalec ni moral plačati od te pripadajoče odpravnine nič in nobenih prispevkov, torej me krade,.
Uh morma potem izračunat še obresti..
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Samo še nekaj me zanima:

1/4 od bruto plače zadnjega meseca ali od katere bruto plače??? :oops:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljen 2cv!
Postavili ste nekaj vprašanj, na katera vam bomo skušali v forumu odgovoriti. Naši odgovori so naša mnenja/stališča, ne pa pravno/davčno svetovanje.

Odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti je urejena v Zakonu o delovnih razmerjih ZDR), kjer je predpisana višina odpravnine (109.člen), ki pripada zaposlenemu. V ZDR je opredeljena tudi odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Tudi pri tej odpovedi pripada delavcu odpravnina.

Od odpravnin, ki so izplačane v skladu s 4. odstavkom 109. člena, se ne plačuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Kolikor pa odpravnina presega limit iz 4. odstavka pa je potrebno od te razlike plačati tako dohodnino kot tudi prispevke za socialno varnost. V letno davčno napoved se v tem primeru "prijavi" le znesek, ki presega limit in do katerega so bili plačani prispevki in davek. Dohodek se prijavi na podlagi obvestila izplačevalca (do 31. januarja prihodnjega leta za leto 2006). To obvestilo pošlje izplačevalec tako DURS-u kot prejemniku odpravnine. Če vam tega obvestila delodajalec ne pošlje, ste še vedno dolžni prijaviti te dohodke: na podlagi prejetega obračuna davčnega odtegljaja/plačilne liste/ker ga pa nimate, boste verjetno vpisali le ugotovitev, da ne razpolagate s potrebni podatki (Zakon o dohodnini).

Če pa je odpravnina izplačana v nasproju z ZDR, se od celotnega zneska odpravnine plača dohodnina in prispevki za socialno varnost. V letno dohodninsko napoved se tako vpiše celoten znesek prejete odpravnine. Dohodek se prijavi na podlagi obvestila izplačevalca (do 31. januarja prihodnjega leta za leto 2006). To obvestilo pošlje izplačevalec tako DURS-u kot prejemniku odpravnine.

Ali je bil plačan davčni odtegljaj ali ne (od katerega zneska), lahko ugotovite le na podlagi "izplačilne liste" oziroma obračuna davčnega odtegljaja. Plačnik davka (v vašem primeru prejšnji delodajalec) mora, v skladu s 265. členom Zakona o davčnem postopku, predložiti obračun davčnega odtegljaja davčnemu organu na dan izplačila dohodka. V enakem roku mora plačnik davka predložiti tudi davčnemu zavezancu (torej vam) podatke iz obračuna davčnih otegljajev o dohodku, o odtegnjenem davku in plačanem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja. Če vam tega obračuna niso poslali, imate še vedno možnost pridobiti te podatke od davčnega organa = ali s poizvedbo ali pa kar s prijavo (glede na nižje izplačilo odpravnine kot vam pripada, PREDPOSTAVLJATE, da so bili obračunani prispevki in/ali davek, vendar ne razpolagate s podatki, ker vam jih delodajalec/bivši ni posredoval).

Nadomestilo za čas brezposelnosti, ki ga prejemajo brezposelne osebe določen čas, ki je odvisen od dolžine delovne dobe, je prav tako dohodek, ki se všteva v dohodek iz zaposlitve. Podatke za letno dohodninsko napoved pošlje Rep.zavod za zaposlovanje (vrsta dohodka 1108).

LP
2cv
Novinec
Novinec
Kontakt:

Hvala za odgovor

Odgovor Napisal/-a 2cv »

za odgovor

Odpravnina se obračuna od zadnjega povprečja se pravi zadnje tri mesece, bruto 1/3 ali !/4 (odvisno od pogodbe zakona) za vsako leto pri istem delodaajacu oz, pravnem naslednkiu.
Odgovori